Jump to content

На чии чужд производител на автомобили обслужва интересите Дневник?


nmnikolov
 Share

Recommended Posts

http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/10/16/1924683_kak_gorskite_firmi_si_kupuvat_koli_za_7_mln_leva_ot/

 

Като прочетох статията и ми стана ясно, че статията просто си е поръчкова отвсякъде. И на всичкото отгоре цитират сайта на Митвас като официален на Литекс моторс...

Link to comment
Share on other sites

И за спечеления конкурс от Порше БГ с VW-ни ги пишеше подобни неща за LED светлини и какво още беше. Държавните поръчки са малко нагласена работа, но и другите марки да излязат с евтини оферти. Така и Нивите ги купуваха масова, но след 5 години ръждата ги е изяла. Не е редно държавата да купува скъпи коли и после да плаща още повече за консумативи и подръжка. Всички знаем колко ни струва като частно лице разходите по една кола. Така че и да е нагласено нямам против. Не виждам смисъл госките да се возят в Амарок или L200 или кои знае още кои може да е засегнат.

 

Тук с голяма тежест трябва да е цената и както пише в статията тя е с 70% тежест и е редно.

 

Така че статията може и да е свидетелство за нагласени правила, но всички го правят то се знае.

Link to comment
Share on other sites

Да ама тук има и по-смислени изисквания. Фабрична газова уредба, поддържаща заводска гаранция и по-евтина цена. За това се заяждат Дневник, видиш ли защо има изискване за газова...

Edited by nmnikolov
Link to comment
Share on other sites

Дневник според мен имат право. Така написана поръчката е наистина "оразмерена" според това, което ЛМ предлагат. Нищо не им пречеше да пишат - Бензинов автомобил с възможност за монтиране на газова уредба без отпадане на гаранцията. И пак ЛМ щяха да спечелят заради цената. Надали VW могат да доставят Амароци за 30000 лв/брой. А ако могат - да живее конкуренцията :). За мен е гаф на лесничействата, че не са се постарали да си напишат обществените поръчки като хората.

Иначе много се радвам, че ще карат нови автомобили на евтино гориво и ще могат да си вършат работата по-успешно (надявам се). А и поне част от парите ще си останат в българската икономика вместо да хранят "прегладнелите" германци например:)

Link to comment
Share on other sites

До колкото разбрах от това, което гледах снощи по ТВ има резон в изискването за газова уредба, защото всички знаем проблемите с некачествения дизел продаван по нашите земи и неговото замръзване при ниски температури а хората искат машини, които да работят при всякакви условия, и като добавим и изискването за евтино гориво и логиката води точно към газовата уредба. А че конкурсите са нагласени е повече от ясно. Жалкото е че си проличава простотията на хората настанени по разни службички. Толкова ли не можаха да го измислят малко по-свястно че да не бие толкова на очи. А те преписвали от сайта и не си направили труда да поредактират някоя и друга думичка поне. Абе хубава работа ама българска!

Edited by gwfan
Link to comment
Share on other sites

Нормално би било, да се стимулира родното производство и икономика от страна на държавата. Така че, ако има роден производител на нещо, за което има обявена държавна поръчка( в случая коли) то родния производител - Литекс Моторс трябва да е с предимство пред останалите! Така се преви в другите страни:)

Link to comment
Share on other sites

Така е наистина. Но само на книга.

Погледнете полицейските, пощенските и други държавни коли във Франция, например. Колко от тях не са Пежо, Ситроен или Рено?

Италианците - Фиат, Ланчия, Алфа...

Франция не разрешава на PSA да си затваря заводите на нейна територия и да отваря на други. Едно година преговарят уволненията и затварянето на заводи, въпреки че са губещи.

 

 

Иначе е грозно и нагло, но в предвид, че така или иначе ще се случи, то предпочитам моите пари, като данъкоплатец, да се изхарчат за нещо, което ще остане в България (и в крайна смека пак ще се изхарчи тук), та тази корупция ще я преживея (докато онази за парламентарните коли ми бърка в здравето).

А за неграмотността на Митвас и преписвалите от там държавни служители - ами нормално е, България сме. Тук 80% от хората са неграмотни. Не може само на един Spellcheck да се разчита, трябва и в училище да си научил нещо.

Edited by Vitku
Link to comment
Share on other sites

Нека да стимулират родното производство, но да го правят по-елегантно. Иначе дават основателна причина на вестниците да пишат, на другите фирми да мрънкат, а на обикновения човек да каже - "Ей, виж, поредната нагласена обществена поръчка"...

Link to comment
Share on other sites

Какво "Стимулиране на родното произодство". Нали знаеш, че всичко е бизнес. На някого са дадени едни пари, да напише един търг, за да спечели конкретна една фирма. Направили са го прекалено дървено и нескрито и затова се пише по вестниците. Това е. Другият път ще се опитат да са по-прикрити.

Тези пари са платени на някой политик от Литекс или Митвас, Нали за това се натискат да стават политици. Никой не го прави за България, за да прокарва интереси и върти ибзенса на някой (или своя).

 

ЕС не позволява да се "Стимулира родното производство". Ти как си го преставяш, да напишат търга, така че да има тежест за това дали автомобилите са произведени тук? Това моментално ще се оспори в съда от конкурензцията и съвсем основателно.

Link to comment
Share on other sites

И защо си мислиш, че ЕС не позволява да се стимулира родното производство? Я погледни какви коли се карат в държавите от ЕС, където има родно производство. Говоря за държавна администрация, полиция и т.н. В по-голямата част са си точно родно производство. Никоя от водещите страни в ЕС не е толкова глупава, че да пренебрегне родното си производство и да го остави на самотек. Ето примерно малко информация за полицейските коли в Германия:

 

In the Saarland which is adjacent to and historically closely tied to France, vehicles from French companies as well as European Ford are used as police cars. The Bavarian State Police uses mainly BMW and Audi vehicles, as both companies are based in Bavaria (BMW in Munich and Audi in Ingolstadt). In the eastern states of Germany, mostly Volkswagens are in use (Volkswagen is based in Wolfsburg, close to the eastern states). The Hessian police prefer Opel cars (General Motors-brand Opel is based in Rüsselsheim near Frankfurt am Main in Hesse). Baden-Württemberg mostly uses Mercedes-Benzand Volkswagen cars for their police force.

Не само, че избират предимно родно производство, ами отделните градове избират все коли, които се произвеждат в техния регион. Как така се пишат обществените поръчки, че победителите са все местни производители? Тъй че стимулиране има навсякъде и обществените поръчки и в развитите страни си се пишат за точно определени производители.

Edited by nmnikolov
Link to comment
Share on other sites

Има и друго. В "нормалните" страни като се закупуват за нуждите на държавни институции автомобили, производителите, особено месните правят такива отстъпки че предлагат едва ли не на себестойност съответните автомобили. А нали не мислите че и тук случая е такъв. И за какво родно производство говорите. Тук се сглобяват, което е много различно от произвеждане само мъниците волекс .... засега. А пикапите и джиповете са си чист внос от страна извън ЕС - Китай.

И като се добави и некадърно разписаната обществена поръчка и става мазало.

Link to comment
Share on other sites

Литекс са направили голям гаф. Държавната администрация го е повторила. Тъжна работа. От една страна съм съгласен, че авто-парка на повечето институции е за моргата (особено в провинцията) и трябва да се смени, а като ще се сменя най-добре да се смени с евтино, в което има поне нещо родно, с гаранция, но съзнавам и че в случая със сигурност няколко човека в Литекс и в съответния държавен сектор са заделели пари за черни дни от цялата история. Не че винаги не става точно така, но се прави далеч по-дискретно.

Link to comment
Share on other sites

аз съм на мнение, че когато има роден производител, той трябва да е с предимство пред останалите. Така правят останалите държави, за да подпомагат собствената си икономика, което е разбираемо. Няма значение, че се произвежда засега само Волекс, заводът сега прохожда, ще има и нови модели. Статията ми мирише отвсякъде на поръчкова наистина. А що се касае до останалите … ако те предложат подобен автомобил на същите цени, но едва ли!!!

Link to comment
Share on other sites

Не знам какво има да е бистри. Винаги когато се изготвя спецификация за обществена поръчка тя се съобразява със съществуващ ценово-изгоден продукт. За да си сигурен, че дадена общ. поръчка няма да се провали е нужно да си подбереш правилния продукт и правилната фирма, която има голям шанс да спечели конкурса. Ще се съгласите, че GW Hover H5 и Steed са ценово най-изгодните нови коли от своя клас, които могат да бъдат намерени на българският пазар. Не смятам, че общественият интерес е нарушен в случая.

Link to comment
Share on other sites

Не може да имаш "родно" производство и да не го стимулираш, най-малко с държавни поръчки! В всяка страна, която има производство то се избира без конкуренция. Преди време руснаците дори закон си покараха, че за държавната администрация, както и другите служби могат да се ползват само родни автомобили. Честно казано аз супер се радвам като видя или прочета, че са купени GW за нуждите на данъчните (има статия във форума) или за горски и дай боже за всичко държавно, защото икономика без производство не става - жалко, че за 20 години не се научихме!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Колега, примера ти с руснаците е просто ... нямам думи.

1. Русия е страна извън ЕС и доста може да се спори за демократичността и.

2. Русия има такава силна икономика че мамата си трака.

3. Русия произвежда няколко десетки модела/вида автомобили.

4. в Русия се сглобяват още толкова модела/вида автомобили.

 

Колкото до закупуването - никой не спори дали са добро предложение машинките на GW, то по тая тема няма спор, щото наистина като цена са без конкуренция. Тук става въпрос за това какви хора ни управляват и взимат решения от които зависи нашето и на децата ни бъдеще. Навсякъде по всички етажи на институциите и властта на най-важните постове са сложени "подходящите" хора и те просто толкова си могат - преписват, крадат, плагиатстват и т.н. И на това му викат работа. А истински умните, кадърни и креативни хора чакат за помощи - ето в това е трагедията.

 

ПП: и спрете най-сетне да слагате GW и производство е едно изречение. GW внасят в България готови автомобили и компоненти за тях от които се сглобяват една малка част от това, което се продава. Когато отворят в баховица цеха за формоване на панели, започнат да правят заварки, боядисване, сглобяване на двигатели и т.н. и го докарат като румънците до 75-80% нещата да се правят в завода или от местни доставчици, тогава може да се говори за местно, родно или както искате там наречено производство ... до тогава е сглобяване, асемблиране и каквато ви харесва друга думичка със сходно значение.

Edited by gwfan
Link to comment
Share on other sites

Колега примера ми с Русия е даден, защото имат административно управление много сходно с нашето (корупционно), но въпреки всичко си защитават производството даже със закон. По същата логика ами при това положение GW (в частност ЛМ) са без конкуренция ценово на пазара в ЕС - това означавали, че Италия, Германия, Франция и други членки на съюза следващия път ще си подменят административните си автомобили с GW ? Ха дано ма надали...

 

Колкото до производство е поставено в кавички, но също така на снимки поместени пак във форума се вижда, че маслото което се ползва в завода е PRISTA, а също така и акумулатори MONBAT или може би и те не са родни и не дават заплати на други българи? Колкото до стигането на тези 75-80% процента не става веднага ... има и поговорка "капка по капка..." а ако държавата не ги подкрепи, кои тогава? Колко лични GW има закупени?! - бройки. Много ми е интересно при положение, че не сме силно развит пазар, кой според вас ще инвестира милиарди в завод и ще чака евентуално потръгване на продукцията му на пазара, даже и малко магазинче да си правиш първо си взимаш стоката на консигнация и пробваш, ако върви купуваш и зареждаш, ако не затваряш!

Edited by torettos
Link to comment
Share on other sites

Русия нищо не си защитава "родното производство". Просто си защитават "родните" олигарси.

Те имат свободата да си правят каквито закони искат. Ние трябва да се съобразяваме (поне на хартия) с ЕС, за който уж толкова се натискахме навремето.

Но ако искаме наистина да почнат да се поризвеждат коли у нас, то трябва тоя "завод" да завърти първо малко пари от внос и/или асемблиране, защото явно липсва дофинансиране да се напрпави всичко наведнъж. Въпроса е, че винаги ще има съпротива да се увеличава броя произведени компоненти у нас, тъй като при всички случаи, ще е по-скъп от китайските (дори и при еднакво добро качество).

Link to comment
Share on other sites

Не знам колеги... аз ли нещо не вдявам ама..... нека го кажа с две думи, защото не ми се изпада в безсмислени разговори, ако ЕС нямаше ограничение за автомобилите GW никога нямаше да отвори завод в Европа, (защо избраха България - просто е.. ами ние сме най-бедни!) В случая голяма заслуга има и г-н Гриша Ганчев, а и както може би сте прочели по-голямата част от инвестицията е негова, но все тая да се върнем на темата за "родното производство" даже и само да асемблираме е добре за държава без икономика и производство просто е - работни места и данъци. Дадох пример с "Монбат" и "Приста", пак по същата причина - работни места а и са пример за това как се обвързват с други фирми родно производство. Ето Ви и линк, в който още в подзаглавието е написано: "Все повече родни компании ще доставят части на завода на “Литекс Моторс”" (линк). С две думи, за да живееш добре в условия на пазарна икономика трябва да произвеждаш и да защитаваш родното, дори да не е с най-голямо качество (а качество се постига с продажби не на предала на оценяването, ама това е друга тема). Много колеги преди мен бяха дали пример с това, че и в развити страни в ЕС се прави така, че да се избере родното - нямаше смисъл да се повтарям! Дадох пример с Русия, защо за разлика от нас нейното БВП върви все нагоре, няма значени дали защитава държава, оглигарси или не знам какво, важно е че дава възможност за развитие на собственото си производство, а още по просто казано храни руски семейства по този начин. Един урок който ние все още не сме научили, че няма да дойде неволята да ни оправи а да седим само на евро фондове не става....

 

Извинявам се за офтопика на всички колеги! Ако администратора прецени, може да ме накаже и изтрие мнението.

Edited by torettos
Link to comment
Share on other sites

Лично за мен тази част с газовите уредби е спорно дали е дискриминационна или не.Вярно според ЗОП, когато възложителя определя изискванията по поръчката трябва да ги направи така, че да не се дискриминират участници и да не се осигурява предимство на някой от тях.Но в случая си мисля, че дори и да бяха записали по друг начин тази част с уредбата Литекс Моторс пак щяха да спечелят.Причината е, че другите кандидати( които подозирам, че са Vw и Toyota) дори и да монтират на колите си уредба, която не е фабрична офертата им нямаше да стане по-добра.Просто техните коли от този сегмент са изключително скъпи.За дискриминационен би се сметнал текст, който забранява да се включват в поръчката фирми представящи определена марка или модел например.Или например текст, който забранява автомобили, които са произведени в определена страна да не се включват в поръчката.Но газова уредба всеки производител може да монтира на автомобилите си.Това, че не го правят не е проблем на Литекс Моторс.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Причината е, че другите кандидати( които подозирам, че са Vw и Toyota) дори и да монтират на колите си уредба, която не е фабрична офертата им нямаше да стане по-добра.Просто техните коли от този сегмент са изключително скъпи.За дискриминационен би се сметнал текст, който забранява да се включват в поръчката фирми представящи определена марка или модел например.Или например текст, който забранява автомобили, които са произведени в определена страна да не се включват в поръчката.Но газова уредба всеки производител може да монтира на автомобилите си.Това, че не го правят не е проблем на Литекс Моторс.

 

Точно така! Като са сериозни производители, нека "да слязат от черешата", да се поинтересуват от реалното търсене на пазара, а не само да диктуват модни тенденции и "да дресират" потребители по свой вкус. Никой не им пречи да си намалят цените, като запазят качеството, и да сложат газови уредби. Тогава биха могли да се конкурират с онези, които вече са го направили.

Link to comment
Share on other sites

Точно така! Като са сериозни производители, нека "да слязат от черешата", да се поинтересуват от реалното търсене на пазара а не само да диктуват модни тенденции и "да дресират" потребители по свой вкус. Никой не им пречи да си намалят цените, като запазят качеството, и да сложат газови уредби. Тогава биха могли да се конкурират с онези, които вече са го направили.

Никой голям производител няма да тръгне да прави каквото и да е, специално за нашия МИКРОСКОПИЧЕН пазар! Да мислим противното, е меко казано несериозно.

Някой дилър, да вземе да си свие печалбата и така да свали цената- да, но да се очаква, че Toyota например, ще тръгне да сваля цена, пък да запазели качеството- Да-да...

По-скоро, очаквайте Great Wall, като натрупат рейтинг, докарат качество близко или същото, като на утвърдените производители, да си вдигнат цените нагоре, вероятно леко под тях, но доста над сегашните.

Справка- корейските марки в миналото и сега...

 

Между другото, за газовите, още недоумявам защо се наричат "фабрични"?

Вярно, решили са да се запазва гаранцията с тях, но да ме извиняват, това не може да се нарече така гръмко "фабрично монтирана газова уредба" !

Edited by viggen
Link to comment
Share on other sites

Аз днес разбрах. че Литекс Моторс са спечелили и поръчка на Министерство на околната среда и водите и от следващата седмица във фирмата, в която работи баща ми и която е към него ще бъдат доставени 5 броя Стийдове при това само за 1 подразделение.А в областта в която се намираме тази държавна фирма има 3-4 подразделения.Със сигурност борйката и при тях ще бъде подобна.Колко обаче автомобила ще се доставят общо не знам.Това показва, че държавата е решила да удари солидно рамо на това начинание на Гриша Ганчев.

Link to comment
Share on other sites

По-скоро, очаквайте Great Wall, като натрупат рейтинг, докарат качество близко или същото, като на утвърдените производители, да си вдигнат цените нагоре, вероятно леко под тях, но доста над сегашните.

Справка- корейските марки в миналото и сега...

 

Историята показва, че там, където масово навлиза произведеното в Китай, утвърдените производители в съответната област съществено и трайно намаляват цените си или просто фалират.

Справка - електрониката, HP, Compaq, Dell, Siemens, Nokia....

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...