Jump to content

Тема за размисъл - Gasland


teodordt
 Share

Recommended Posts

Колеги, пускам тази тема с ясното съзнание, че не касае изобщо автомобилите, но има неща за които трябва да се говори навсякъде. Ако администратори и модератори решат, че темата е в нарушение с правилата на форума, могат да я изтрият, преместят, да получа бан, но въпроса е сериозен и смятам, че всеки трябва да има своята позиция по него.

Искам да Ви обърна внимание на проблема с предстоящото финализиране на преговорите и евентуалното издаване на разрешение от страна на нашето правителство на американската компания "Шеврон" за проучване и добив на шистов газ в България. Помествам по-долу линкове с трейлър на филма "Газленд" в Ютуб, както и официалната страница на филма. Филма документира резултатите и последствията от тази дейност в САЩ. Опасността се крие в използвания метод на проучване и добив - Хидравличен фрактъринг. При този метод в земята се изсипват огромни количества вода, примесени с достатъчно много химия. Ефектите накратко са разместване на земни пластове (земетресения), отровена вода, отровена природа....Ад.

 

http://www.gaslandthemovie.com/

 

Смятам, че всеки един от нас е достатъчно зрял, за да има своя позиция, да намери допълнителна информация ако прецени, че поставеният въпрос го касае, както и да направи каквото му е по силите.

Link to comment
Share on other sites

Няма да стане тука :) Те за един нефтопровод се надигнаха толкова хора,че за тия хидравлични удари ли няма.ПР политически,колко сме добри,няма да им разрешим,ще стане.Не се притеснявай,темата ти е на правилното място и ако не стане политическа или откровено просташка,няма да се затвори.

 

Това е тема,която касае доста хора от региона и е уместна.

Link to comment
Share on other sites

@teodordt, какъв бан, какво изтриване - това е "Общи приказки" - нека обсъждаме и забавни и сериозни теми, от глобално и локално естество. Смятам темата за много интересна и сериозна, ще гледам филма. Ако нещата наистина седят така, както биват описани от филма, нека повече хора се замислят за проблема и когато дойде правилния момент, ако правителството позволи добива на шистов газ по този метод, да направим каквото е необходимо, за да ги накараме да размислят.

Link to comment
Share on other sites

Това си е типично пропагандно клипче против шистовия газ. Особено момента с чешмата направо ме разсмя . Снимали са и без това в някакви пустинни местности и демек това е от производството. До сега ,което съм разбрал по-въпроса е ,че противниците имат сериозни икономически подбуди . Всъщност в България питейната вода не е от сондажи , а сондажите ,които се правят за напояване са до стотина метра, само в Добруджа по-дълбоко до няколкостотин. Сондирането за шистовия газ у нас ще е на 4хил.метра. Всичко останало е политика.

Нефтопровода е друго нещо , още от разтоварването в морето , забележете Черно море , което си руска рулетка кога ще стане разлива, до минаването на огромните тръби през защитени територии и резервати и почти никаква финансова изгода за България .

Edited by nikid
Link to comment
Share on other sites

Честно да ти кажа, аз икономическа изгода нямам. Помисли обаче, тази вода натъпкана с химикали къде отива след като причини "фрактурата" в земята? Дали няма да отиде във водоемите, растенията и храната? А какво се случва със земните пластове, претърпели "фрактура"? Като отвориш празна ниша, дали няма да се запълни с по-горни пластове, което в случая означава земетресение? И всичко това умножено по много, защото няма карта на находищата на шистов газ.

Дали филма е пропаганда? Не знам, може и да е, ама във Франция проучванията и добива на шистов газ са забранени, а Европейската комисия е излязла със декларация (жалко, че не беше регламент или директива) към страните членки от юни 2011 г. да се въздържат от действия в тази област.

Link to comment
Share on other sites

Дали филма е пропаганда? Не знам, може и да е

 

 

Пределно ясно е,че е пропаганда и някои хора сами се вкарват схемите, които политиците им подготвят, но за чий х..й, сигурен съм, че и те не знаят. Желанието им да се включат в борбата за някоя достойна кауза им изиграва лоша шега, като стават неосъзнати (надявам се) защитници на чужди политически интереси.

 

По принцип аз съм против политическите теми в този форум, и дано тази да е първата и последната. :protest: :protest:

Link to comment
Share on other sites

Когато живееш в къща, изхранваш се от земята и животните, които гледаш и изведнъж водата ти става негодна за пиене - за мен това е проблем. В самия Gasland има цели реки, от които бълбука газ. Вижда се как хората ги е страх да говорят за проблема, защото знаят срещу кой са изправени. Това е сериозно... Много сериозно. И дори и залежите да стигнат за 3 години напред за потреблението на България (както се говори) аз съм против. Не си струва риска - дори и да не стане нищо от това, за което говорят във филма, риска е прекалено голям. Крайно време е хората да спрем да решаваме проблемите ден за ден. Когато виждаш, че даден ресурс няма бъдеще повече - просто го загърби.

 

А темата е интересна, безспорно. Тук може да се вмъкнат и катранените пясъци в Канада, peak oil и промените в световната икномика и ред след peak oil. Инакомислещите винаги са гледани с насмешка от масата, но често са се оказвали прави...

 

А ето ви списъка с интересни заглавия(Линкове към kolibka.com - супер сайт за научнопопулярни филми):

 

Gasrausch / Треска за газ (2010) - Треската за шистов газ заразява цяла Европа. Американската компания "Ексон Мобайл" е започнала проучвания в района Нидерзаксен - земята на вятърните електроцентрали и житницата на Германия.

 

H2Oil - Ако си мислите, че по-голямата част от петрола в Съединените щати идва от Ирак или Саудитска Арабия, грешите. В последните години най-големият източник на петрол за Съединените щати са именно катранените пясъци в Албърта (Канада). Те са разположени под девствени иглолистни гори и добиването на петрол от тях е една от най-големите екологични катастрофи на нашето време. За добиването на един барел петрол са необходими 4 барела сладка вода и голямо количество природен газ.

 

Gasland / Газланд - Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната "Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.

 

Fracking Hell / Шистовият ад - Треската за шистов газ е повлякла цяла Америка. Според прогнозите на правителството, само в Пенсилвания се очаква да бъдат пробити 3-4 хиляди кладенци годишно през следващите 30 години.

Но САЩ не е сама: мултинационалните компании вече се готвят да започнат масови проучвания за шистов газ в Полша, Франция, Англия, Германия (и България). Къде е уловката? Какво могат да очакват европейските страни?

В това специално разследване британската "Екологична ТВ" посети Пенсилвания, за да отговори на въпросите.

 

Collapse / Срив - Майкъл Рупърт разкрива най-голямата задаваща се трагедия в историята на човечеството. Човекът, който преди 30 години води битка срещу ЦРУ като разследващ отдел наркотици в Лос Анджелис, след като открива връзка с вносът на наркотици в Америка и Управлението. Същият днес ни разкрива какво се задава след пика на петрола. Във филма се казва, че петролът е незаменим като енергиен ресурс. И като се има предвид връзката на прираста на населението с индустриалната революция излиза, че много скоро населението ще бъде съкратено.

Link to comment
Share on other sites

.... а Европейската комисия е излязла със декларация...

Колеги, коригирам се: Не е Европейската комисия, а е Европейския парламент. Ето и линк към декларацията.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

А сега познайте защо Хилари-то идва в БГ? Скоро и от "посрамника" им имаше едни "прочувствени" излияния за Шеврон и икономическата ни независимост....по повод решението на Парламента

Link to comment
Share on other sites

Да клипчето е пропагандно и фалшиво, но е възможно да има и голяма доза истина за вредите. Аз не съм специалист и не разбирам, но вярвам на Българското правителство и смятам че специалистите ще под ходят отговорно и ще преценят правилно, всички положителни и отрицателни страни и ще вземат правилното решение.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

И аз мисля , че прословутия филм е манипулативен и се отнася най-вече изобщо за добива на газ . То като погледнеш около Гълъбово мини Марица -Изток пейзажа е направо лунен , а има още много такива места в у нас . Никой обаче не е вдигнал такава тупурдия като за шистовия газ , явно освен екология има политика и чужди газови интереси в по-голямата си част. В България има над 500 сондажа от години направени със същия този фракинг метод , но до сега никой не е възразявал за нищо и хоп сега страхотии и организирани за милиони анти шистови кампании. Елементарно Уотсън !

Според мен трябва да се проведат проучванията и да се види изобщо има ли газ , няма ли и ако има колко на каква цена, пък тогава да се умува за методи и екология .

Edited by nikid
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Според мен трябва да се копае макар и с риск, все пак риска е нищожен, дори и реално да има опасност от еко-катастрофа, но ако стане нова война, този път с Иран и ако наистина затворят ормузкия проток, цените на петрола ще скочат главоломно, няма да стигат доставките и ако русия ни спре кранчето с природен газ, може да се каже че ще сме на умиралка.

П.П. http://www.dnes.bg/es/2012/02/03/ruskiiat-gaz-namalia-moskva-mylchi.150481

Edited by Xhizors
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

За България няма значение дали ще го внасяме от Русия или Патагония, или ще го купуваме от американска или африканска фирма добиваща го тук, тъй като и при двата случая си го ПЛАЩАМЕ (а не ни го подаряват ) И ПАРИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ СТРАНАТА. Риска от добива по толкова спорен метод (добива е забранен в доста по развити и интелигентни страни от БГ) съпоставен към парите, които ще получим от концесията е несравним. А риска от навлизането на толкова дискредитирана компания за добив на шистов газ (проверете на колко места е осъдена за изключително тежки замърсявания) се вдига на квадрат. Тия ще ни сринат природата, ще си приберат печалбите и ще яхнат белия кон към други аборигени. Запитали ли сте се защо никой не коментира цените на които ще бъде купуван от БГ този добит газ, което реално касае потребителите, а само че е по евтин за добиване от производителя (маржа на печалба на производителя просто ще е по - голям). Никой не е луд да ни продава по евтино, ако може да го продаде навън по международни цени и да си прибере по голямата печалба а за БГ да остане само мизерията.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

И все пак колеги филмът ГАЗЛАНД, в часта, в която водата от чешмата се самозапалва поради наличието на метан се оказа фалшификат.

 

Прочетете тази статия:

 

http://www.capital.bg/biznes/2012/02/28/1776846_gazut_koito_se_dobivashe_v_chiren_beshe_sus_sushtite/?ref=rss

 

 

Разбира се, природата трябва да се пази! Разбира се, Екологията е много важна! Използвам термина "екология" в неговото точно значение, както си е по дефиниция. Имам много хора, които незнаят какво значи точно, а и какво изучава науката Екология. Имаше една министърка на околната среда и водите, която също си нямаше понятие какво означава.

Моето лично мнение е, че трябва хубаво да се прецени ситуацията, относно шистовия газ. При започване на добив, това би ни дало някаква енергийна независимост от Русия, защото сега на нас ни продават природен газ на цени доста по високи от тези, на които продават на други страни от ЕС. Това малко или много се отразява на икономиката ни, като я дърпа надолу, а и нашите джобове не са особено много пълни, всъщност са доста празни, за да плащаме такива цени на газа.

От друга страна, влиянието върху околната среда е много важно!

Мисля си, че много яко се опитват да ни манипулират! От една страна интересите на Русия в лицето на Газпром - под формата на купени протестиращи, които като ги питат от телевизиите защо протестират, немогат да се обосноват точно, от другата страна интересите на Америка в лицето на Шеврон! А истината е по средата! Най-важни са интересите на България, в лицето на нейните граждани, а не на нейните политици, защото и те - политиците са до шия в лайната(извинявам се за израза), лобирайки за едната или другата страна, и забравяйки чии интереси всъщност тябва да защитават – БЪЛГАРСКИТЕ, на БЪЛГАРИЯ и нейния НАРОД – този, който ги е избрал и им е дал шанс да забогатеят!

 

П.С. Ако съм досадил на някой, моля да ме извини! Рядко се отплесвам по политически теми:)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Колега , напълно вярно до последния ти ред ! Ситуацията е точно такава и не случайно руснаците идват за нови преговори за цената на газа , защото им е ясно , че тези 6 мес. мораториум изтичат и следва логичното - сондажи на Шеврон . Пък , ако открият тогава ще мислим според находището дали да дали не !

Link to comment
Share on other sites

Ако всичко се направи както трябва, си мисля, че щетите за природата ще са минимални, изкрено се надявам да е така. А ако има и газ, това ще е предпоставка за спад на цените на синьото гориво, а руснаците ще са принудени да бутнат и цените:)

Link to comment
Share on other sites

.....

От друга страна, влиянието върху околната среда е много важно!

Мисля си, че много яко се опитват да ни манипулират! От една страна интересите на Русия в лицето на Газпром - под формата на купени протестиращи, които като ги питат от телевизиите защо протестират, немогат да се обосноват точно, от другата страна интересите на Америка в лицето на Шеврон! А истината е по средата! Най-важни са интересите на България, в лицето на нейните граждани, а не на нейните политици, защото и те - политиците са до шия в лайната(извинявам се за израза), лобирайки за едната или другата страна, и забравяйки чии интереси всъщност тябва да защитават – БЪЛГАРСКИТЕ, на БЪЛГАРИЯ и нейния НАРОД – този, който ги е избрал и им е дал шанс да забогатеят!

........ :)

Да.... за съжаление!

.... все пак има надежда ..... , но ще се намерят ли "смели" политици да подкрепят идеята....?

http://bnt.bg/bg/news/view/69477 и

http://www.obekti.bg/dnes/10-focus/3755-%D0%A2%D0%BE%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

Link to comment
Share on other sites

Така е:) А за добивът на , водород, сероводород, от Черно море - напълно реализуем, при положение, че има необходимата технология, която да защити природата. Черно море е мъртво море под определена дълбочина ( ако не ме лъже паметта под 200м) като има доста богати залежи на сероводород под тази дълбочина, които се дължат основно на факта, че в него се вливат едни от най-големите реки в Европа, а и в света, които от векове влачат много отпадни води, богати на органична материя. Тези органични отпадъци, се утаяват на дъното, където започват процеси на гниене. Резултатът е СЕРОВОДОРОД и други газове, при това в огромни количества. А този ресурс е напълно използваем, стига учените да разработят технология за извличането му.

П.П. Ще питате, как ще е мъртво морето, като става гниене, дължащо се на микроорганизми. Мъртво е за кислород дишащи организми. Няма, риби мекотели, мешести. Има само микроорганизми -бактерии. Друг факт е по-ниската му соленост, в сравнение със Световния океан, дължаща се на големите количества сладка вода, която се влива в него.:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...