Jump to content

GW Лизинг


bugsy
 Share

Recommended Posts

Здравейте, чисто нов съм тука, и Поздравявам всички!

 

Искам да попитам за лизинга който предлага GW - защо тази евро директива не се спазва както в европа, а именно да КАРАШ 2 седмици автомобила на спокойствие и да можеш да се откажеш ?

 

или аз нещо съм сбъркал форума/държавата :)

 

да поясня, в гените ни е заложено да ни "цакат с топла бира", затова питам такъв ли е случая...

 

Редакция от admin: Моля да не пускаш поредни мнения, а да редактираш последното.

Link to comment
Share on other sites

Объркал си държавата за двуседмичен аванта лизинг.Подобно нещо направих ама след 1месец имах покана от съответната банка с частен лизингодател-финансов полицай и си платих кефа като поп 286$.А хората си бяха културни и много отзивчиви,даже и ми предложиха и много други глезотии щом се правя на голям дявол-Българска му работа.Безплатен обяд няма-вервай ми.Ако си мислиш,че си прецакал някого-излъгал си се жестоко,прецакания си ти и то десетократно,дори и с малко закъснение.

Link to comment
Share on other sites

Друго имах в предвид, не искам безплатен лизинг, а като си сключа договора и си платя аванса, да си взема колата.

И ако недай си боже нещо не е така както са ми го продали, да мога да я върна... както е по смисъла на тази директива която ни предпазва от "измами" и скрити уловки... а тука си взимаш нещото за което си платил СЛЕД като изтече срока в който имаш право да го върнеш, нещо нещо май не е така както трябва :)

Link to comment
Share on other sites

bugsy, нещо не си разбрал за какво става въпрос. Говориш за съвсем различни неща дето нямат нищо общо с реалността.

 

никъде няма такова нещо да си вземеш стока, да я ползваш и да я върнеш. Можеш да върнеш стоката само ако е в оригиналната си опаковка и няма следи от употреба. Същото важи за обувки, техника, дрехи, така също и за автомобилите. Ако искаш можеш да направиш тестдрайв - това е пробното каране. Купиш ли си кола, тя си е твоя и не можеш да я върнеш, освен в някои конкретни случаи. А това за двете седмици няма нищо общо с колите. Това, за което говориш касае "финансовата услуга", т.е. лизинга. Имаш двуседмичен срок в който имаш право да се откажеш от лизинга. Това си е твое право и е в твой интерес. Но това не означава че можеш да си вземеш нещо, да го ползваш две седмици и да го върнеш. Точно заради хора разсъждаващи по този начин е измислено и това правило - за задържане на стоката, предмет на финансовата услуга през тези въпросни 14 дни, в които имаш право да се откажеш от финансовата услуга.

 

И обяснението е много просто. Всяка една кола губи проценти от стойността си само с изкарването от шоурума. И ако клиента се откаже от нея, какво правим с лизинга? Да кажем че дилъра върне парите на банката! Какво ще я прави тогава тая кола след като на нея стойността и вече е с няколко %-та по ниска. Така че правото да се откажеш от финансова услуга си е твое право, но именно заради него лизингодателя задържа колата при дилъра, докато не изтекат тия 14 дни. Ако клиента се откаже, колата си остава "неопетнена" и може да се продаде на друг клиент. Ако клиента не се откаже от услугата след изтичане на този срок си става негова и и се кефи колкото си иска. Така е в целия свят. Така че никой не те цака с топла бира. Просто си има правила.

Edited by gwfan
Link to comment
Share on other sites

Привет отново, възможно е да съм в грешка, и отново казвам че презюмцията ми НЕ Е да ползвам нещо безплатно (какво е в случая безплатно ако си дал не малко пари в аванс, но това друга тема). Друг е въпроса че и за услуги и за техника понятието за гарантирано връщане на парите ако не си доволен от нещото какво и да е то (при един куп финно написани условия), не е нещо ново. Да има правила, трябва да пазиш оригиналната опаковка и прочее... Пак искам да подчертая не искам нищо на аванта.... абе карай (каквото има за каране) да е весело, може и аз да съм в грешка някъде.

Link to comment
Share on other sites

Пак ти казвам - чети внимателно на какво си се подписал. При всички лизинги навсякъде по света е така. Правото ти на отказ е на финансовата услуга а не на колата. През тези 14 дни можеш да се откажеш от лизинга и именно затова колата ти е задържана. А не че можеш да се откажеш от колата. Има огромна разлика между двете.

Link to comment
Share on other sites

Хм, добре де - ти обаче нямаш нищо общо с колата. Тя е собственост на лизингодателя и ти си единствено обвързан със финансовата услуга. И като упражниш законовото си право да се откажеш от лизинга реално лизингодателя няма какво да направи освен да ти върне парите и да си набие колата на главата. Щом го има това в закона значи трябва да се спазва, а не лизинговите компании да си измислят тези 14 дена за обработка на документи. А не мисля, че хората биха злоупотребявали, защото около лизинга има доста такси и т.н., които предполагам не се възстановяват и в крайна сметка тези 2 седмици биха ти излезнали доста солени.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

 

И аз съм на път да стана горд собственик на GW.

Бих искал да попитам, дали някой има представа колко време е нужно на лизингодателя за удобрение?

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

Около 2-3 работни дни, При мен още на втория ден ми се обадиха, за да ми кажат, че съм одобрен. Вероятно при различните лизингови компании може да варира малко времето, но не мисля, че ще чакаш повече от 3-4 дни.

Edited by nmnikolov
Link to comment
Share on other sites

Аз си чаках като поп около месец и то добре,че дилъра понатисна малко та да се раздвижат-имали много пари за раздаване,но накраия всичко излезе ок.

Link to comment
Share on other sites

Хора, моля ви, обръщайте внимание на правописа си. Има достатъчно софтуерни решения, които могат да ви маркират автоматично правописните грешки.

 

Хайде един човек да сбърка иди дойди ама няколко, един след друг да пишат "удобрение" ... малко по-сериозно моля!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

bugsy, за коя "директива" става дума?

 

Тази за връщане на стоки или тази за отказване от кредит? Нещо май бъркщаш нещата.

При лизинга колата не е твоя солбственост, та да си позволяваш да я връщаш. Тя е собственост на лизингодателя, ти само я наемаш, с право да купиш... накрая на лизинга.

 

Следователно имаш възможност, да се откажеш от кредита (лизинга). Тази възможност не ти е отнета - имаш възможност да се възползваш, но без през това време да амортизираш чужд автомобил (този на лизингодателя).

 

Та да спомена още едно типично българсо нещо - да мрънкаме и да се смятаме за жертви, без значение дали сме такива или не.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Темата наистина стана интересна.Ще помоля хората ,които са минали през лизинг на автомобил да споделят как стоят нещата в действителност.Не съм запознат ,но какво точно представлява това ''наемане''? Ако при покупка на автомобил на лизинг реша,че продукта след известен период на експлоатация не ме удовлетворява и реша да се откажа от него какви ще са последствията от това? Мисля си ,че при тези лизинги има много неясни неща и дискутирането им тук ще намали броят на хората ,които се чувстват прецакани от лизингодателите.

Link to comment
Share on other sites

Означава, че автомобила не е твой, а на лизингодателя и не можеш да правиш нищо по автомобила без да се консултираш с него. Говоря за по-сериозни промени, а не за смяна на чистачки, гуми и т.н. Автомобила го караш с пълномощно и всички разходи са за твоя сметка (данъци, гражданска и т.н.). При ПТП и отказ на застрахователната компания да покрие щетата ремонта го плащаш ти. Ако очакваш, че можеш да се откажеш от продукта и лизингодателя да ти върне парите си в голяма грешка. Докато линзингодателя не си върне всички пари, които е платил на дилъра няма да те остави на мира. Лизингодателя го интересува да си върне парите, затова обявяват колата за продажба и после се преизчислява дължимата от теб сума. Коли, върнати от лизинг са евтини, защото на лизингодателя не му пука за колко ще продаде колата. Все пак след това остатъка ще търси именно от теб като негов длъжник.

Link to comment
Share on other sites

Автомобил закупен по лизингова схема става твоя собственост след като броиш до последната стотинка дължимото и след съответните подписи и здраво ръкостискане,че толкова дълго време са имали търпението да им се издължаваш.

Edited by mir4o68
Link to comment
Share on other sites

В България и това е пладнешки обир, май ! Какво значи лизинг , значи вид наемане с право на изкупуване , е тогава след като си платил първоначална сума процент от цялата стойност , платил си всички знайни и незнайни такси и застраховки на името на лизингодателя, правил си вноски , защо да не можеш да върнеш колата по някое време поради свои си причини и пито платено . Как ще ти искат разликата от това, което те ще вземат от продажбата . Или това не е така или просто това не е лизинг , а нещо друго дето прилича на обир с взлом !

Link to comment
Share on other sites

Ами зависи. Сега ще тим дам следния пример: Искам да си купя телевизор, но нямам пари. Решавам да искам от теб назаем и ти се съгласяваш. Плащам първоначална такса и започвам да ти плащам всеки месец вноски. След някой и друг месец решавам, че по някаква причина повече не искам да ти изплащам телевизора и отказвам да го ползвам и да внасям вноски. Е на теб ако не ти трябва телевизор то какво ще го правиш този? Ще си го гледаш за красота и ще се питаш защо си бил толкова глупав да ми дадеш парите и сега имаш 1 телевизор, който за нищо не ти трябва (примерно). И в този случай ще поискаш да си върнеш парите, които си ми дал. Най-напред би се пробвал да го продадеш, да сумираш парите от продажбата и вноските, които съм ти дал и останалото да търсиш от мен. Ами ето така разсъждават и лизингодателите. Когато човек реши да си купува кола на лизинг трябва добре да си помисли преди да се реши на тази стъпка. И какво значи платил си всики знайни и незнайни такси и застраховки на името на лизингодателя? Всички такси и застраховки си е редно да ги плащаш ти, защото ти използваш колата, а не лизингодателя. И е съвсем логично колата да се води на името на лизингодателя, защото служи като гарант и така не може да я препродаваш когато си поискаш. При мен лизингодателя дори ми предостави избора към кого да е застраховка автокаско. В списъка присъстваха всички големи застрахователни компании. Разбира се винаги е най-хубаво да си купим колата в брой и да не се занимаваме никога с лизингодатели, но не всеки може да извади толкова пари накуп.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Примера с телевизор не е точен , защото от магазина за телевизори излизаш с фактура на твое име , а не на кредитодателя, тоест това е кредит и ако не го обслужваш тогава следва изземване и продажба и търсене на разлики. Лизинга е особен вид наем , който дава право както на закупуване , така и на връщане на стоката . Лизинговата компания не е частно лице и това и работата да се занимава не само с отпускане на средствата , а и с управление и продажби . В тоя ред на мисли съвсем нормален казус е връщане и после препродаване в случая на автомобила , който през цялото време е тяхна собственост . В началото са ти взели минимум 15% , платил си им регистрацията и всички такси и застраховки , на техния автомобил , във вноските влизат и лихви по-високи от основния лихвен процент /на който те получават финансиране/, което всъщност би трябвало да е тяхната печалба. После, примерно след 24 мес. клиента на услугата наем с опция закупуване /лизинг/ казва- "повече не ми трябва кола метрото стигна до нас" , оставя ключове и талони и , мерси и довиждане . Това е в нормалните държави . Тук както виждам ти пробутват да подпишеш договор ,в който те набутват с клаузи като на ипотечен кредит ! Няма лошо , ама да не го кичат с гръмкото лизинг и да те вкарват в хипотезите на ипотечен кредит. Повечето авиокомпании взимат самолетите си на лизинг при това става дума за стотици милиони долари или евро, по някое време авиокомпаниите връщат машините , лизинговата компания ги прелизингова на друг клиент и така до като има ресурс самолета или някой не го закупи окончателно . Ето това е истински лизинг според мен. Впрочем в САЩ има и по изчистени за клиента схеми , плащаш само месечна рента , всичко е калкулирано вътре, но реално без мошеничества и караш колкото време ти трябва колата ,а след определен срок връщаш и можеш да поискаш чисто нова отново ...

Edited by nikid
Link to comment
Share on other sites

Аз не разбирам за какво е целия тоя шум. Имаш пари - купуваш си кола! Нямаш пари - теглиш заем. Ако не ти дават заем лизинговаш. Не виждам някой да ви е застанал с пушка опряна в челото и да ви кара да си взимате нещо - еле па на лизинг. Има си правила, има закони, има и конкуренция - има поне 20-ина лизингови компании (говоря за големите) и още 50-ина малки ... то дори и по-големите автоджамбази си имат собствен лизинг.

Edited by gwfan
Link to comment
Share on other sites

Аз не разбирам за какво е целия тоя шум. Имаш пари - купуваш си кола! Нямаш пари - теглиш заем. Ако не ти дават заем лизинговаш. Не виждам някой да ви е застанал с пушка опряна в челото и да ви кара да си взимате нещо - еле па на лизинг. Има си правила, има закони, има и конкуренция - има поне 20-ина лизингови компании (говоря за големите) и още 50-ина малки ... то дори и по-големите автоджамбази си имат собствен лизинг.

Да разбирам ли , че щом всичко е ясно няма какво да коментираме изобщо в този форум :huh:

Link to comment
Share on other sites

nikid, да приемем,че условия са такива, че винаги можеш да се откажеш от лизинга без последствия за теб то повярвай ми след едно прекратяване на договора от твоя страна може да забравиш до края на живота ти да ти бъде отпуснат кредит за каквото и да било.

Edited by nmnikolov
Link to comment
Share on other sites

Да разбирам ли , че щом всичко е ясно няма какво да коментираме изобщо в този форум :huh:

 

Ами коментирайте. Ама приказки от рода на "Абе тия ни цакат и цялата световна конспирация се е изтърсила тука да ни продава нещо дето не можем да върнем ..." са меко казано смешни и не виждам какво общо имат с колите на ловчанлии.

 

Лизинга е създаден за удобство на клиенти на които им липсват готови пари за закупуване на стока. Като не ти изнасят условията на лизинга, не купуваш и т'ва е. А това за което питаше колегата в първия пост с който се повдигна спора за лизинга се нарича buyback и си е въпрос на договаряне с лизингодателя и дилъра. Е то явно хлапето иска да кара безплатни коли щото е гледало много рапърско-ганкстерски филми ама това е друга бира.

Link to comment
Share on other sites

Ползвам кредити от години за лични и фирмени нужди и нещата са ми доста ясни . Това ,което исках да кажа , че това да плащаш някакви разлики не е лизинг в общоприетото понятие по света . Всъщност у нас това е форма на ипотечен кредит , и както казах няма лошо стига нещата да се назовават с истинските имена и човек да е наясно какво следва при отказ да продължи да плаща поради някакви да приемем уважителни за него причини.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...