Jump to content

ESP


koseto31
 Share

Recommended Posts

Здравейте фенове,

Днес разглеждах италянски саит за втора рака автомобили /изках да видя как изглеждат на по няколко години Great Wall/ и видах че доста от машините имат система ESP освен 2H 4H l2. Доста четох в нашиа форум, ама никаде не видах да се споменава, че и произвежданите в България ще имат.

Ако някои има информация за това както и за допълнителни екстри които ще имат нашите коли моля да сподели. Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Новият модел на Hover H5 2011 и в момента има Traction Control според това, което виждам в нета:

 

http://paultan.org/t...all-china-cars/

 

The Haval is a part time 4WD machine, and changing modes from 2WD (rear driven) to AWD can be done on the fly at speeds of up to 70 km/h. The standard kit list includes dual airbags, ABS, EBD, Traction Control, leather seats (with electric adjustment for driver), reverse camera, cruise control, auto air con and a full colour touch screen factory head unit with DVD/USB/Bluetooth compatibility.

 

Сега въпроса е дали продавания в момента Hover H5 е модел 2012, 2011 или модел 2010. Май е добре да се направи консултация с господата от Литекс.

 

За ESC се споменава за Voleex C10 и Hover H6, за H5 и Steed не. Но не знам дали Hover H6 ще замести H5 или ще се продават паралелно, ако е второто, то бих очаквал в скоро време да добавят ESC като опция или стандарт и на H5.

Link to comment
Share on other sites

esp-то за мен не е опция, а задължително нещо, като abs-а примерно. имам личен опит от каране по магистрала хемус и мисля, че основно заради esp-то не се въртях като всички около мен (отделно можех да карам с по-висока скорост и стигнах преди да затвори снега магистралата, и не спах в колата на чай от бчк - случката е от преди няколко години, не е от вчера). липсата на esp на steed-а е един от големите минуси, за мен, и може да натежи да не купя колата. не мисля, че esp-то е кой знае колко скъпо нещо. не знам защо не го слагат.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Скъпо е сам да разработиш такава система. Въпроса е, че много от големите автопроизводители с традиции вече имат разраобтена такава, Toyota са сред тях - едва ли е толкова скъпо да закупят лиценз за такава и да монтират сензорите и електрониката, която управлява спирачките. Ще препратя запитване към Литекс какви са им плановете по въпроса :)

Link to comment
Share on other sites

За другите незнам, но за мен ЕСП-то е прехвалена система. В крайна сметка всичко зависи от гумите. Да не говорим че, колкото повече такива системи има един автомобил толкова по "ленив" става шофьора и недай си боже системата да ти потрябва и да откаже... ще се видиш в чудо. От друга страна от миналия месец (непомня точна дата, но не е проблем да го намеря), та от тогава ЕСП-то става задължително за всички новопроизведени автомобили в ЕС, така че вероятно ще го има и в нашите машинки. В крайна сметка ще стане като с АБС-а ми, имам го , работи, ама вече 10 години нито веднъж не му се е налагало да работи

Link to comment
Share on other sites

petkov_, не мога да се съглася, нито за ESP, нито за ABS - от личен опит, ABS-а особено по замръзналите или непочистени улици зимата редовно се включва, а колата ми се кара със скъпи летни/зимни гуми, които се карат по точно два сезона, след което се сменят. Съответно за ESP-то като влезнеш в завой по някой непочистен планински път и поднесе, веднага усещаш как изправя колата. В щатите има изследване, че ако всички коли имат ESP, ПТП-тата ще намалят с до 1/3. Всяка система може да откаже, но разчитаме, че автопроизводителите имат опит, знаят как да слагат по достатъчно много датчици, за да следят състоянието на автомобила. А като казваш, че такива системи разглезват шофьора или го правят ленив - имай предвид, че голяма част от шофьорите по улиците са хора без опит, които никога не са били не-лениви, не-разглезени, които никога не са попадали в страшни ситуации, така че да могат да очакват какво ще се случи и да са нащрек. Когато стане ситуацията, тогава може да си проличи разликата между стар автомобил без системи за активна сигурност и нов автомобил с много такива. Дори ти самия някой път може да си изморен или да си караш по спокоен прав път и да изкочи животно, човек, автомобил без ни най-малко да очакваш. Определено огромно значение имат реакциите на шофьора, гумите на автомобила, но и тези допълнителни неща като ABS, EBD, ESP, могат да те спасят в опасна непредвидена ситуация.

 

According to the EU, implementing ESP as standard will help prevent the death of some 4,000 people each year and stop another 100,000 from getting hurt in car crashes. According to studies conducted by both Bosch and other parties, accidents caused by sideslip can be reduced by up to 80 percent.

 

The first recommendation to introduce ESP as standard was made by the EU in May last year. According to EurotaxGlass's, an European automotive business intelligence group, the ESP is the most important safety feature after the seatbelt.

 

ESP-то става задължително, но не за новопроизведените модели, а ново-обявените модели. В случая модели, които са били одобрени преди датата, когато ESP става задължително, могат да продължат да се произвеждат без.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Дали ще е възможно след излизането на H6 да се поръча ESP и за ховъра. Вероятно това ще е екстра, все пак не е евтино, а и на дачиите е като екстра. Та въпроса ми е дали ще може да се сложи на Н5 или стийд при правилни настройки на компютъра (тоест руско-китайски настройки защото там го предлагат като опция). В книжката ми е обяснено как работи ESP и къде се намира копчето за изключване и т.н. но не фигурира. Иначе на H5 му слагат esp, не знам защо нашите хора не са сметнали за необходимо да го поръчат макар и като допълнение. Ако зависише и от мен за 1500 лева отгоре бих се застраховал тъй като при поднасяне на завой, най-вече заради дупка на 2 пъти съм влизал пързаляйки се в насрещното и съм извадил огромен късмет че е нямало никой там. А говоря за скорости от по 60 км/ч 70 км/ч на видимо ремонтиран междуселски път, като единия път за да не остана в една дупка завих рязко волана при което добре че навреме се усетих да пусна спирачката и да подам малко газ да изведе предницата (нямах ABS на кордобата 95г.) А отделно как се чистят яйца от купето не ми се коментира. Така че и аз съм фен на ESP макар и досега да не съм усещал как работи.

Edited by Xhizors
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

и недай си боже системата да ти потрябва и да откаже... ще се видиш в чудо.

и каква е разликата между отказала система и липсваща такава освен в теглото ? :)

Link to comment
Share on other sites

Скъпо е сам да разработиш такава система. ............. Ще препратя запитване към Литекс какви са им плановете по въпроса :)

 

кое му е скъпото - abs вече има, датчици за инерция и софтуер. вярно после настройки, съгласуване с еу, австралия и тн.

Link to comment
Share on other sites

явно за Евро5 нормата се изисква ESP като задължително оборудване.

Но наистина сте прави, че каквато и да е система без хубави гуми не струва нищо. така хубаво се завъртяхме с ESP и всякакви други глезотии с една Q7 преди 10 дни на лош път, но с една лятна гума по грешка на шофьора.

Link to comment
Share on other sites

Аз ЕСП на Опела нямам, но АБС имам и съм много доволен, а да не говорим че одеве пак си сработи нормално:) Тези екстри са си необходими за едно по-комфортно пътуване. На сестрами Орландото си има ЕСП и съответно опцията да го включиш или не. Така че имаш избор. :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Евро5 няма нищо общо със системите за сигурност ... Евро5 касае единствено екология. А ЕСП трябва да го има заради европейска директива (посочена е по-горе или в друга тема - не помня вече), та според тази директива всички нови модели трябва да го имат като стандартно оборудване.

Edited by gwfan
Link to comment
Share on other sites

Съгласих се, че евро нормите включват само екологични изисквания, обаче съм 100% сигурен, че някъде гледах преди 2-3 години, че всички нови (за онова време) автомобили в ЕС трябва да са с 2х air bags, ABS, 3 точкови колани с пиропатрони. Това явно е някаква директива, както споменавате вие.

Според мен АБС не на всички условия е добре да се ползва. Примерно на мокри павета спирам много зле с АБС, докато с плавно натискане на спирачката спирам в пъти по-бързо. Друг е въпросът ако трябва да завивам на спирачка. Може би тогава АБС ще помогне, но това никога не ми се е случвало.

Link to comment
Share on other sites

За мене е много страно че не се предлага в новите модели при положение че го видах в STEED 2009 на старо в Италиански саит и затова пуснах темата./http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=207422174/. Това за мене значи че по принцип системата я има въпроса е защо не се предлага даже и като опция в България.

Link to comment
Share on other sites

аз няколко пъти писах в различни теми за предположенията ми за маркетинговата стратегия, които предположения до сега се оказват на 100% верни.

Гриша Ганчев е направил една сложна сметка и едно проучване на пазара, цените и комплектацията и е казал на китайците: Хора, правим завод, в който ще правим този, този, този и този модел с такива и такива екстри. Така се е случило с екрана на климатроника на Ховър-а, така се е случило и с други знайни и незнайни екстри, които се предлагат примерно в Китай, Русия и други държави, но в БГ за икономия от цената не се предлагат :)

и си е абсолютно прав. с другите екстри колата щеше да дойде на цената на конкуренцията и хората щяха да ги отбягват, защото са Китайски, а другите са "реномирани"

Edited by Fitibaldi
Link to comment
Share on other sites

За мене е много страно че не се предлага в новите модели при положение че го видах в STEED 2009 на старо в Италиански саит и затова пуснах темата./http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=207422174/. Това за мене значи че по принцип системата я има въпроса е защо не се предлага даже и като опция в България.

Колега,

с такъв пост само дезинформираш другите четящи... ;)

Дал си някаква оферта на италиянец, който очевидно не знае какво продава или просто е поставил всички отметки при пускането на обявата!

Пример: автоматичен климатик, а дори на снимките се вижда, че е обикновен.

борд компютър - неговата кола също няма;

автопилот - също няма;

ESP - също няма;

...

Автомобилите са с еднакви екстри, както тук, така и в другите държави - не ги е изрязал Г.Г. :toothy12:

Link to comment
Share on other sites

Автомобилите са с еднакви екстри, както тук, така и в другите държави - не ги е изрязал Г.Г. :toothy12:

 

за да не съм голословен:

Нашата си версия в висок клас оборудване

80873891.jpg

 

"чуждата" с висок клас особурдване:

pic_4_6.jpg

 

ясно се вижда как при нас са спестили дисплейчето на климатроника, което явно и финансово е обосновано (мое лично мнение)

Link to comment
Share on other sites

Само да вметна , че когато има мултифункционален дисплей , всички функции на радиото и климатика се изобразяват на него и не е нужно да се дублира с втори дисплей. Освен това втората снимка е от рекламни брошури , където не всичко е реално .

Link to comment
Share on other sites

и каква е разликата между отказала система и липсваща такава освен в теглото ? :)

Разликата е когато е, че когато я имаш и отказва, разчиташ на нещо което го няма. Пример: имаш АБС, натискаш спирачката(смело, тя колата сама ще си спре, вече 3-4 години сама си върши тази работа), единия сензор дава на късо (грубо казано) и АБС-а отказва, колата се плъзва, а ти спираш в колегата отпред. Нямаш АБС, натискаш плавно спирачката (знаеш че ти трябва да си свършиш "черната работа", колата си спира и шофьора отпред е щастлив, че не му се налага и той да чака КАТ с теб.

Link to comment
Share on other sites

petkov_, аха, обаче забравяш ситуацията в която караш, изведнъж ти изкача някой от някоя уличка в града или при опасно изпреварване на дълъг път изпреварващия рязко удря спирачката и се прибира пред теб, защото идва кола в насрещното и ти без да мислиш също скачаш на спирачката като несъзнателен рефлекс, да не се набиеш отзад в него. Особено ако си в завой и нямаш ABS, става мармалад, забрави го това "плавно натискаш". Обикновено ABS-а не изключва точно в момента, в който натиснеш спирачката в опасна ситуация, изключва като удариш някоя дупка или някой камък / дърво на пътя ти се набие и ти скъса кабела на сензора или ти изгори електронния блок и просто ти светва лампата и вече знаеш, че нямаш ABS.

 

Да кажем на старият ми автомобил Пасат 94', който е вече пънолетен, ABS не е мръднал, колата е на 450 хиляди км и е въпрос на време да се разпадне. На новия автомобил също не е имало проблеми с никоя система, пак кола на над 200 000 реални, но там да кажем ясно, че е по-нов автомобил. Не веднъж ми се е случвало да попадам в кофти ситуации (някои месеци карам по 2000-3000км, да не говорим когато пътувам до чужбина и правя по толкова за 2-3 дни). И точно в такива кофти ситуации, които не са били предизвикани от мен (смятам се за спокоен, премерен шофьор с доста опит и култура на шофиране), системите играят роля. Дори ABS/ESP да ти изключи в критична ситуация, за живота на автомобила през които системите са работили (да кажем 100 000 / 150 000км), вероятно е имало доста ситуации, в които са сработили и са те спасили - ако не от нараняване, то от трошене на ламарини.

Link to comment
Share on other sites

Разликата е когато е, че когато я имаш и отказва, разчиташ на нещо което го няма. Пример: имаш АБС, натискаш спирачката(смело, тя колата сама ще си спре, вече 3-4 години сама си върши тази работа), единия сензор дава на късо (грубо казано) и АБС-а отказва, колата се плъзва, а ти спираш в колегата отпред. Нямаш АБС, натискаш плавно спирачката (знаеш че ти трябва да си свършиш "черната работа", колата си спира и шофьора отпред е щастлив, че не му се налага и той да чака КАТ с теб.

Склонен съм да се съглася за АБС-а, но в случая говорехме за ЕСП - и искаш да ми кажеш, че в кофти ситуация когато знаеш, че имаш ЕСП няма да се опиташ сам да стабилизираш колата и ще чакаш на системата ли ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...