Jump to content

Електрически схеми


Vesko
 Share

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 6 months later...

А за Voleex-а дали ще се намерят схеми?

 

Повдигам въпроса отново, с оглед на някои конструктивно-производствени недоразумения, отнасящи се до лошата видимост на контролните уреди денем, при включени къси светлини, и търсенето на възможности за решаване на този проблем.

Link to comment
Share on other sites

Слагате си модул, който включва само късите на някакъв процент и си решавате проблема. Таблото и нищо друго в колата не свети - само късите светлини. Така хем отговаряте на буквата на закона, хем ще си виждате таблото като хората.

Link to comment
Share on other sites

Слагате си модул, който включва само късите на някакъв процент и си решавате проблема. Таблото и нищо друго в колата не свети - само късите светлини. Така хем отговаряте на буквата на закона, хем ще си виждате таблото като хората.

 

То хубаво, да си го сложим тоя модул, ама нали пак трябва да има схема, за да се знае къде, аджеба, да се свърже тоя модул?

Тука в Русе, при дилъра, иначе са много любезни, но явно и те не са съвсем в час, говориха ми нещо от сорта, че трябвало да се прави ъпгрейт на някакъв софт, за да станела работата.

 

И накрая, да ме извиняват, ама това си е съществен конструктивно-производствен недостатък и би следвало да бъде отстранен за сметка на производителя.

Link to comment
Share on other sites

Няма нужда от схема. Устройството се захранва с два кабела вързани към плюса и минуса на акумулатора, а от самото устройство излизат няколко кабела които се свързват към единия от фаровете (обикновено левия командва и десния) и готово. При палене на двигателя устройството чака динамото да подаде ток и пуска намален волтаж (6, 7 или повече волта) към късите светлини и така задейства "дневни светлини". При пускане на фаровете от лоста на волана, устройството се гаси. При гасене на фаровете устройството се пуска пак. При гасене на двигателя устройството гаси "дневните" с намаляващ интензитет ... нарича се екстра "изпрати ме до вкъщи".

Има много такива устройства на пазара - от 30 до 60 лв. Въпрос на вкус е да си избереш подходящо. А ако монтажа бъде направен в оторизиран сервиз срещу някаква сума няма да ти пада и гаранцията.

Link to comment
Share on other sites

Ако това устройство не е сертифицирано за модела - не е оригинално и съответно не е одобрено от производителя, няма как да не ти падне гаранцията, защото тя не се поддържа от сервиза, който ти го слага, а от производителя (представляван от Литекс Моторс в България). Тоест това устройство без да е одобрено от Great Wall/Литекс Моторс, няма как да се сложи, защото реално няма гаранция, че не е дефектно - а негов дефект може да ти скапе акумулатора, фаровете или друга електроника, а може да се запали и да ти изгори цялата кола - тогава кой ще ти покрие гаранцията? В крайна семтка Great Wall дават гаранция на електрониката, която са произвели/избрали/поставили те самите, а не всяка китайска чикия, която някой закачи в колата (било то и в оторизиран сервиз).

 

Единствения начин за дневни светлини (без да падне гаранцията на колата) е ако си купиш оригинални такива на съответната цена от 400лв (както leomm е казал, аз нямам никаква идея какви са цените) - за тези оригинални аксесоари си отговарят Литекс/Great Wall - те са си ги тествали, те са ги предложили и ако нещо се случи с автомобила, проблема се отстранява от тях.

 

Редакция: Ако в Русе са ти казали, че флашването на софтуера на колата може да реши проблема, направи точно това - при много коли фаровете се управляват от компютъра, знам със сигурност за приятел с Peugeot, който срещу 30лв в представителството му направиха фаровете да се пускат с паленето на колата и да си изгасят сами с гасенето (ако лостчето е на off). Знам и за друг приятел с чисто нова Mazda 6 на който му казаха, че на тази кола фаровете не се управляват от компютъра и съответно не могат да го направят така - искаха му над 200лв по спомен за такова устройство, което да ги пуска или му казаха да си сложи една лепенка на датчика за светлина (защото фаровете се пускат сами на тъмно) и тогава винаги ще мислят, че е тъмно и винаги ще светят.

Link to comment
Share on other sites

В допълнение към admin, ще кажа че този режим в които чрез настройка на компютъра да ти светят само късите при запалване на двигателя, а когато се включат късите да се изключва този режим се казва "Скандинавски". Много коли дори и по-стари го имат. Не съм се сетил досега да се разровя из нета дали го им при GW или да питам някое служебно лице. Базирайки се на факта, че Волекса има доста общо с Тойота най-вероятно може да и да го има.

 

Моля те разпитай ги хората в сервиза в които са ти казали за новия софтуер, какво точно ще постигне. Може да се окаже, че проблема ти е разрешим за 10 мин.

 

Съмнява ме да ти пуснат късите да ти светят като дневни, защото продават отделно такава функция, но може да ти отстранят проблема с таблото.

Edited by leomm
Link to comment
Share on other sites

Днес отново минах през сервиза на Ес Транс (дилър на Грейт Уол в Русе), за да поразпитам как се движи проблемът с лошата видимост на контролните уреди денем.

Оказва се, обаче, че нищо не се движи, а всичко е заседнало на някакво килийно-пещерно ниво, и на никой не му дреме за реакцията на потребителите.

Вярно, менаджерът беше, както винаги, отзивчив и любезен и веднага осъществи връзка с някакъв, така наречен "специалист", който обаче, ми предложи да ми сложи някаква "платка", която щяла да ми включва късите светлини. Много мило от негова страна, ама аз не съм инвалид (Слава Богу) и мога все още сам да си включвам това, което ми е необходимо. Така че, проблемът с видимостта на контролните уреди остава открит за сега.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Здрвейте. Някой може ли дс помогне за hover5 2012г. Ел. схема. На тези които сте побликували моторчетата за прозорците са обикновено, а при  мен има защитна електроника върху всяко моторче.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...