Jump to content

Книгите, които четем!

poroinik
 Share

Recommended Posts

Тема за почитателите на четенето на книги :) Където и да отида не тръгвам без любимия ми киндъл, който е зареден с доста книги. Харесвам фантастика, технотрилъри и разни постапокалиптични романи. Една от последните книги, която четох е Метро 2033 на Глуховски. Страхотно постапокалиптично произведение!

@poroinik

Руснаците равни нямат в създаването на тягостно-депресивна литература.

Което не значи, че е лоша, просто не трябва да се предозира.

Прочитането на Метро 2033 и Метро 2034 без пауза между двете може да повреди лабилна психика.

В моя киндъл има предимно научна фантастика (Саймък, Азимов, Бредбъри, Кларк, Нивън, Бюджолд, Стругацки и т.н), киберпънк (Гибсън), фентъзи (Толкин, Лукяненко, Ле Гуин)

И шарен асортимент от военни трудове, учебни пособия, мемоари (Солженицин) и някой друг комикс за цвят (условно казано).

Пратчет обаче е този който не качвам в електронен формат защото обичам да си го чета на хартия.

@feikot

http://chitanka.info/ е страхотно място. И се попълва с нови произведения много редовно.

И аз тегля от Читанка книгите. Преди няколко месеца дори пуснаха и възможност да се сваля виртуална версия на целия сайт и така да си имате локално копие на Читанка на вашия личен компютър. Така дори и да спрат и закрият сайта пак ще имате всички качени досега книги и копие на сайта.

Говедо, Метро 2034 не съм я чел, защото в нета има отзиви, че е много по-слаба в сравнение с 2033. Относно руските писатели - пробвах да чета Сталкер, но върви мнооого тегаво и се отказах. Нещо като Дюн (честно - ужасна книга за мен :)).

Артър Кларк с неговите одисеи е добро четиво, макар че с напредването на поредицата стават все по-слаби. Никой няма да сгреши ако прочето само първата книга.

Виж Дан Браун, Майкъл Крайтън, Джеймс Ролинс и Матю Райли според мен почти нямат слаба книга. 

В момента чета "Теория на хаоса" на Джонатан Раб, но съм още на 15% и не мога да споделя отзиви.

Всъщност аз много бързо чета и забравям какво съм минал вече, затова си направих регистрация в goodreads.com и там си отбелязвам какво съм прочел и интересни заглавия за бъдеще. Това е единствената "социална мрежа", която използвам :)

PS. Какво мислиш за Хиперион, Говедо? Аз прочетох първите две - Хиперион и Падането на Хиперион. Имам малко смесени(но по-скоро положителни чувства) - на места е супер, а на други - ужас :)

Метро 2034 може би е една идея по-слаба, но е въпрос на лична преценка. Не ми се чакаше превод и я прочетох на руски и я намирам горе-долу равна на първата. Проблема ми с цялата серия е, че не отива никъде.

От руските автори няма много които да стават за четене, Пелевин, примерно, който е прехвален аз лично не харесвам. 

Какъв "Сталкер" си чел? Поредиците които се нароиха след играта не са кой знае какво (меко казано). А "Пикник край пътя" на Стругацки, който е книгата от която произлиза идеята за "Зоната" и "Сталкерите" е интересна и многопластова, но не е никак близо до игрите.

Кларк е страхотен, първата одисея е божествена. И филма също. "Лунен прах" също е чудесен роман ако и да е далеч по-различна история.

За Крайтън не мога да се съглася на 100%. Има страхотни произведения като "Щама Андромеда" има и... "Конго"

От цикъла за Хиперион са най-хубави точно Хиперион и Падането на Хиперион. Касад ми е доста симпатичен персонаж. Ендимион и Триумфът на Ендимион обаче не харесвам изобщо. За Илион и Олимп (въпреки, че не са от този цикъл) изобщо не ми се говори.

Чел ли си нещо от Бараярския цикъл на Бюджолд? Дори най-неуспешните книги в него са страшно добри.

Най-вероятно под Сталкер имам предвид Пикник край пътя, но не помня. Само помня, че беше кофти. Пробвах да гледам и филма, ама там още по-голяма трагедия. Един муден, муден...

Ще го проверя този Бюджолд - нищо не съм чувал за него и за тази поредица, но ги намерих в читанката. Звучат ми малко... хм, прекалено фантастични за моя вкус, но може и да ми допаднат. Ама пусти евроспорт - има много ски скокове и снукър напоследък и ме домързява да чета ;)

Тази Бюджолд. Лоис Макмастър Бюджолд. Дамата пише според мен чудесни романи със военни, приключенски и трилър елементи. Понякога и щипка "романтика", но съвсем леко, не толкова, че да е прекалено.

Филма "Сталкер" е на Тарковски а той е... особен. Аз също не го харесвам, прекалено е далеч от всичко. Има обаче едно положително качество според мен. Плаката.