Jump to content

Книгите, които четем!


poroinik
 Share

Recommended Posts

Тема за почитателите на четенето на книги :) Където и да отида не тръгвам без любимия ми киндъл, който е зареден с доста книги. Харесвам фантастика, технотрилъри и разни постапокалиптични романи. Една от последните книги, която четох е Метро 2033 на Глуховски. Страхотно постапокалиптично произведение!

Link to comment
Share on other sites

@poroinik

Руснаците равни нямат в създаването на тягостно-депресивна литература.

Което не значи, че е лоша, просто не трябва да се предозира.

Прочитането на Метро 2033 и Метро 2034 без пауза между двете може да повреди лабилна психика.

 

В моя киндъл има предимно научна фантастика (Саймък, Азимов, Бредбъри, Кларк, Нивън, Бюджолд, Стругацки и т.н), киберпънк (Гибсън), фентъзи (Толкин, Лукяненко, Ле Гуин)

И шарен асортимент от военни трудове, учебни пособия, мемоари (Солженицин) и някой друг комикс за цвят (условно казано).

Пратчет обаче е този който не качвам в електронен формат защото обичам да си го чета на хартия.

 

@feikot

http://chitanka.info/ е страхотно място. И се попълва с нови произведения много редовно.

Link to comment
Share on other sites

И аз тегля от Читанка книгите. Преди няколко месеца дори пуснаха и възможност да се сваля виртуална версия на целия сайт и така да си имате локално копие на Читанка на вашия личен компютър. Така дори и да спрат и закрият сайта пак ще имате всички качени досега книги и копие на сайта.

Link to comment
Share on other sites

Говедо, Метро 2034 не съм я чел, защото в нета има отзиви, че е много по-слаба в сравнение с 2033. Относно руските писатели - пробвах да чета Сталкер, но върви мнооого тегаво и се отказах. Нещо като Дюн (честно - ужасна книга за мен :)).

Артър Кларк с неговите одисеи е добро четиво, макар че с напредването на поредицата стават все по-слаби. Никой няма да сгреши ако прочето само първата книга.

Виж Дан Браун, Майкъл Крайтън, Джеймс Ролинс и Матю Райли според мен почти нямат слаба книга. 

В момента чета "Теория на хаоса" на Джонатан Раб, но съм още на 15% и не мога да споделя отзиви.

 

Всъщност аз много бързо чета и забравям какво съм минал вече, затова си направих регистрация в goodreads.com и там си отбелязвам какво съм прочел и интересни заглавия за бъдеще. Това е единствената "социална мрежа", която използвам :)

 

PS. Какво мислиш за Хиперион, Говедо? Аз прочетох първите две - Хиперион и Падането на Хиперион. Имам малко смесени(но по-скоро положителни чувства) - на места е супер, а на други - ужас :)

Link to comment
Share on other sites

Метро 2034 може би е една идея по-слаба, но е въпрос на лична преценка. Не ми се чакаше превод и я прочетох на руски и я намирам горе-долу равна на първата. Проблема ми с цялата серия е, че не отива никъде.

От руските автори няма много които да стават за четене, Пелевин, примерно, който е прехвален аз лично не харесвам. 

Какъв "Сталкер" си чел? Поредиците които се нароиха след играта не са кой знае какво (меко казано). А "Пикник край пътя" на Стругацки, който е книгата от която произлиза идеята за "Зоната" и "Сталкерите" е интересна и многопластова, но не е никак близо до игрите.

 

Кларк е страхотен, първата одисея е божествена. И филма също. "Лунен прах" също е чудесен роман ако и да е далеч по-различна история.

 

За Крайтън не мога да се съглася на 100%. Има страхотни произведения като "Щама Андромеда" има и... "Конго"

 

От цикъла за Хиперион са най-хубави точно Хиперион и Падането на Хиперион. Касад ми е доста симпатичен персонаж. Ендимион и Триумфът на Ендимион обаче не харесвам изобщо. За Илион и Олимп (въпреки, че не са от този цикъл) изобщо не ми се говори.

 

Чел ли си нещо от Бараярския цикъл на Бюджолд? Дори най-неуспешните книги в него са страшно добри.

Link to comment
Share on other sites

Най-вероятно под Сталкер имам предвид Пикник край пътя, но не помня. Само помня, че беше кофти. Пробвах да гледам и филма, ама там още по-голяма трагедия. Един муден, муден...

Ще го проверя този Бюджолд - нищо не съм чувал за него и за тази поредица, но ги намерих в читанката. Звучат ми малко... хм, прекалено фантастични за моя вкус, но може и да ми допаднат. Ама пусти евроспорт - има много ски скокове и снукър напоследък и ме домързява да чета ;)

Link to comment
Share on other sites

Тази Бюджолд. Лоис Макмастър Бюджолд. Дамата пише според мен чудесни романи със военни, приключенски и трилър елементи. Понякога и щипка "романтика", но съвсем леко, не толкова, че да е прекалено.

 

Филма "Сталкер" е на Тарковски а той е... особен. Аз също не го харесвам, прекалено е далеч от всичко. Има обаче едно положително качество според мен. Плаката.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...