Jump to content

С какъв антифриз е вашият GW?


Migel
 Share

Recommended Posts

Сезонът сам подсказва темата. Вече имаме двама собственици на Voleex, които могат да споделят опита си.

Всъщност по-конкретно въпросът е: Със син или с червен антифриз е заредена вашата охладителна система?

 

П.П. Може би е подходящо да започнем да отделяме техническите въпроси, напр. параметри на двигатели, гуми, антифриз и т.н. от темите започнати като по-общи напр. "Нов собственик на ...", за да могат бъдещите и настоящи собственици лесно да намерят конкретно нужната им информация!

Edited by Migel
Link to comment
Share on other sites

Migel, идеята е страхотна - в момента, в който се съберат няколко такива теми, ще направя една важна, в която да организираме информацията! Като следваща подходяща тема си мисля за "масла" и други консумативи - принципно докато колите са гаранционни задължително се обслужват с фирмените масла и консумативи продавани в оторизираните представители (ще се радвам ако някой от собствениците пусне тема каква марка и какъв тип са те - да кажем маслото 5W30 ли е, 10W40, Castrol, Total, Motul, Elf или друго, синтетично или полусинтетично, етерно или не), каква е цената на пълно обслужване и през колко време се прави то според сервизните документи?

Link to comment
Share on other sites

...и ако може да се коригира заглавието, понеже вместо "антифриз" съм написал "антириз"..., а уж го писах след храна ?! :-\

Link to comment
Share on other sites

Цветът на антифриза не е показателен за състава му – това е само боичка. Има както сини антифризи за алуминиеви блокове, така и червени, които не са дълготрайни. Не трябва да се разчита на цвета, а да се чете опаковката (и в сервиза, и в гаранционния сервиз – я дай да видя опаковките и четеш, нали в твоята кола са ги сипвали)

Link to comment
Share on other sites

Разбира се, че червеното и синьото, в някои жълтото или пък зеленото са оцветители. Основата е една и е безцветна, а пък основната разлика е в допълнителните съставки. Четенето на етикетите и аз го препоръчвам горещо! В заглавието не е писано за цветове, а какъв е антифриза! По - долу съм написал червен и син защото така най - често са оцветени антифризите за съответно алуминиев и чугунен блок. Вероятно има и изключения.

Сега очакваме да чуем и самите собственици, което е и целта на тази тема.

Link to comment
Share on other sites

Може би вече си поровил в нет-а и си намерил какво представлява зеленият. Ето тук накратко е обяснено http://www.bluecol.co.uk/index.cfm?page=75

 

Сигурен съм, че повечето ще разберат за какво става въпрос, но аз ще драсна едно резюме.

 

Най - общо казано зеленият е с живот около 2 години или около 50 000 км. След този период съставките, които възпрепятстват корозията се изразходват(ефектът им намалява) и антифриза губи антикорозионните си свойства. Ето защо този вид трябва да се сменя на всеки 2 години.

Алуминият е особено уязвим по отношение на корозията и е съставна част от охладителната система на колите. Ако обаче охладителната течност се сменя преди антикорозионните съставки да достигнат опасно ниски нива, то корозията ще бъде предотвратена.

Оранжевият или червеният антифриз е познат като антифриз с удължен живот и увеличава живота на охладителната течност (до 5 години или около 150 - 160 000 км). Той също е базиран на етилен гликол. Разликата е, че този вид съдържа различни антикорозионни съставки, които съответно предпазват по-дълго време от корозия.

ВАЖНО!!!

Зеленият антифриз не се смесва с дълготрайния антифриз! Никога не смесвайте два цвята в охладителната система!

Оранжевият/червен антифриз може да замени зеленият, но преди това от системата трябва да се източи зеленият и да се промие!

Ако имате съмнения относно замяната на зеленият антифриз с дълготраен - обърнете се към вашият дилър относно съвместимостта му(на дълготрайния) с вашата охладителна система.

 

П.П.

Цветовете са си цветове, но четете етикетите на опаковките :)

В началото написах, че това е резюме и заради това преводът е по - свободен, но се придържа към фактите (просто застраховка) B)

Link to comment
Share on other sites

Една лека поправка – в България като че ли много по-често се среща син антифриз. Май той се има предвид в статията под "зелен" – защото има един светлозелен, който е дълготраен. Така че за у нас разделението е по-скоро на:

 

1) син – сменя се на две години, след това започва да се пресича и става вреден за алуминия

2) червен – почти винаги е дълготраен (но пак трябва да се чете, защото има както син дълготраен, така и червен нетраен)

3) зелен – искрящо, светло зелен; дълготраен

4) жълт – има някакъв жълт, който се ползва в старите съветски и подобни коли; най-евтин, но не е за по-нови коли изобщо май

 

Та всичко това са боички, самият антифриз е безцветен иначе, а и ако се гледа само боята, нищо не може да ви спаси от ментетата. Но поне за първо ориентиране, преди поглеждане на етикета е подходящо разделението "син - евтин и нетраен, червен - дълготраен, но по-скъп".

 

Ако се сменя на година и половина или две, синият антифриз си върши пак добра работа. Въпрос на преценка е дали е изгодно по-скъпо и по-рядко смяна или по-евтино и по-честа смяна. Зависи от цената, иначе смяната си е горе-долу редовна (освен ако не ви се пукат маркучи и други такива...)

Link to comment
Share on other sites

А като казвате "да четем етикета" какво трябва да пише? Едва ли ще пише "това е краткотраен и некачествен антифриз". :D Питам понеже не разбирам много от коли, но ми е интересно.

Link to comment
Share on other sites

На дълготрайните пише, че са дълготрайни (long life) и на колко време се сменят. Другите не са некачествени - просто трябва да се сменят по-често - обикновено на 2 години.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...