Jump to content

turin

Members
 • Content Count

  55
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

turin last won the day on April 2 2012

turin had the most liked content!

Community Reputation

6 Neutral

About turin

 • Rank
  Advanced Member

Contact Methods

 • Website URL
  http://yasen.lindeas.com

Profile Information

 • Карам:
  Rover 200 RF
 1. То оставаше и от компанията да кажат, че има... "Отговарят на всички изисквания" си е чиновнически отговор. Те и в Австралия са отговаряли, преди да ги проверят.
 2. Теоретично би трябвало да няма проблем. Но имай предвид, че за пред "органа" ще караш на габарити, а това е забранено. И аз съм мислил за такъв хак на моята кола, но проблемът е, че 1) реално губя габарити и 2) за пред куките на практика карам на габарити – и по двете точки съм неизправен...
 3. Разбрах въпроса за гумите и спирачния път, по-точно защо не се е разбрало добре в репликите. zlos7ar, нека го направим като игра, за да е по-интересно, ок? Кажи, моля те, какво става при излизане от офроуд терен (да кажем черен път с кал и коловози или нещо подобно) на асфалтово шосе? Как реагира шофьорът на ситуацията и защо? Всъщност ти сигурно знаеш, може би е подобно при ATV-тата... Но нека каже някой човек с Hover. (Ако изобщо има хора с Hover, които да го ползват по предназначението му, като джип с рама.) Еееее, peterst, писали сме едновременно... и ти на практика си дал отговор на викторината Нищо де, важното е да е весело
 4. Силата на натиск? Не можеш да изровиш дупка в асфалта, не става дума за това. Спирането зависи от съпротивлението. Съпротивлението зависи от сцеплението. Сцеплението зависи от много неща – контактна площ, настилка, материал на гумата, скорост, тегло, температура... При недонапомпана гума петното на контакт с пътя е по-голямо. Това е едно от нещата, които увеличават сцеплението и съпротивлението. Затова с пренапомпани гуми разходът на гориво е по-малък и движението по инерция е по-дълго. Обратно – при недонапомпани гуми разходът на гориво е по-висок и колата спира по инерция по-бързо. Гумата е по-"залепнала" за пътя. Това последното не винаги е нещо добро – и двете крайности си имат недостатъци. Затова има препоръчителни стойности на напомпване на гумите. Peterst е спец по джипове явно и има предвид точно сравнение на джипките с шосейните коли, като казва, че по-високото налягане дава по-кратък спирачен път. Тоест по-високо налягане в шосейките, сравнено с много по-ниското налягане на големите гуми (с много въздух) на джиповете. Ниското налягане в големите гуми позволява гумата да се "мачка" повече и това пречи на стабилността в завоите на скорост, пречи на рязкото спиране на скорост и пречи на ниския разход – но и трите неща не са нещата, заради които хората си купуват джипове. Защото джип се кара 1) по-бавно от шосейка, 2) спира се по-плавно от шосейка и 3) ясно е, че разходът на джип така и така си е голям.
 5. 70-80 на 90 граудсов... колкото и да е "плавен"... Не искам да си ми в насрещното. Не карай така!
 6. Тези клипове са рекламни и показни за блокажите на диференциалите, затова така са ги направили – да се види как се въртят гумите заедно. На първото – заден блокаж, на второто – два. Иначе това не е пример за правилно каране в сняг, даже напротив. Но целта на видеото е друга, затова даже сигурно нарочно са я бухнали в сняг и са й превъртели гумите да загладят, за да може да снимат как се въртят колелата.
 7. А всъщност дали някой от закупилите Hover го ползват (или смятат да го ползват) за офроуд? Не за черния път до вилата, не за качване на бордюри при паркиране, а за каране там, където няма път. Май по-скоро се ползва за градски SUV, което в случая си е леко жалко за машинката. Не за хората, разбира се – вкусове всякакви.
 8. Привходящи – имам предвид не само хора от други градове, а и от други квартали. Става дума за ходенето с кола на работа и паркирането из малките улички на съответния квартал, докато тротоарите почнат да се късат по шевовете. След пиковия час в края на деня се вижда кои са "само за малко" и наистина въпросните привходящи паркират и се врат навсякъде... айде да кажа "по много лош начин". Виждам го вече в трети квартал как става – пускат метро, отварят мол или няколко клона на банки и става опасно да се ходи пеша, камо ли с колело. Мой близък така при паркиране го притиснаха между две коли, при това на тротоара – не го били видели – добре, че не беше сериозно. А когато по пътя за работа са все такива квартали – няма начин с колело. Как, през парковете? Пак трябва да се излезе на шосе. Който живее и работи на границата на парк – браво на него, останалите сме зазимили колелата. Това имах предвид. А за това, за което си се обидил – да си призная, мога да говоря много за лошото шофиране у нас. Мога да кажа и че някои от близките градове и от областта наистина карат невнимателно. Обяснявам си го пак с това, че "са тук за малко и само минават с мръсна газ". Виждал съм го на много места в страната – всички не-местни и особено по-"транзитните" или карат много внимателно, защото не познават пътя и ги е страх, или карат като бесни, "защото бързат". Няма нужда да ме убеждаваш, че не е така и че трябва да съм толерантен. Толерантността на пътя си има име и то е разумно шофиране. Не нещо друго. Но темата не е за това, така че спирам. Продължавам да мисля, че колоездене в София не е опция. Да, има напоследък велоалеи, но някои от тях са с такива безумни кръстовища, че чак се чудя как няма размазани (дано и няма, де). Изобщо, в града въздухът е много мръсен и пак казвам – ако ще карам колелото, то ще е извън града или в парковете.
 9. Допреди 5-6 години ходех на работа с колело. Обикалях София за какво ли не пак с колелото. Нищо, че тогава (а и сега) кварталът ми е един от най-изолираните транспортно. След това престанах. Лично според мен да се кара колело в София в днешно време е неоправдан риск и граничи с лека лудост. Не съм чак такъв манияк, въпреки че по времето, за което говоря, и аз участвах в обиколката на Витоша. Сега хем колите са много повече, хем повечето привходящи (да не вземе да се обижда някой) карат много зле и опасно, хем да караш сред облаци изгорели газове, точно когато от карането са ти се отворили алвеолите – абе всичко това за мен вече е едно голямо НЕ за градското колоездене. Екология, питаш? Електромобили. А колелата – сред природата.
 10. В София земетресението е неуспешно. Сега пускат буря.
 11. Кой говори за нов внос?!? Мрънкалниците са тези, които на всяка по-критична тема веднага изравят от прахта спора за нов внос висок клас срещу нисък клас ново. НЕ става дума за това. Става дума, че китайците продължават да копират напълно безсрамно. Nikid, прав си, че нова разработка струва милиарди – но това е, което минава тестовете и което потребителите купуват. Нямам нищо против GW, че са купили лицензи и поточни линии от Toyota (всъщност купили ли са наистина? понеже все така се твърди, а те официално не видях да си признават – ако някой знае, нека даде линк към нещо официално). Та евала че правят тойоти по лиценз. Евала, че пикапът е Исузу (или каквото е там, може да бъркам). Но е супер тъпо, когато се пуска нов прототип и той е изкопиран – това връща точно тая марка (която уж се опитва да си прави правилен и легален бизнес вече, че и да стъпва в ЕС и т.н.) назад към годините на копи-пейста. А такива заводи в Китай има безброй – ето един пресен пример (просто ми е отворен в момента, иначе са стотици сигурно): http://www.speed-pre...-/?pageId=20661 Това казвам – да не крадат. Защото те крадат външния дизайн, а отвътре колата остава кашкавал. Срещу тая "традиция" съм. Да пускат нови модели, да разработват, да проектират... И без това толкова много специалисти бягат да им гастарбайтерстват там (или там, или в Индия) – имат си ресурс, стига копи-пейст. Да, копираната кола е много по-евтина, щото отвътре е сглобена с плюнки – ама не е това целта. Да свалят цената по друг начин – ето както Рено с техните бюджетни коли, или като индийците с техните... Може да бъркам и тоя SUV да се окаже накрая съвсем различен от BMW-то. Кой знае. Но стига с тия супер-фенски запалянковски изпълнения – "като критикуваш китайците, значи си против нас". Аман от фанатизми! Дреме ми за китайците – пак казвам, единствената причина да ги обсъждаме (и, може би причината изобщо да го има този форум даже) е, че колите ще се сглобяват в България – сама по себе си страхотна причина, не я отричам.
 12. С всичко съм съгласен, така е! Но има лека разлика между корейците и китайците в случая – корейците не започнаха с крадени дизайни и не пращаха по авто-изложенията армия от индустриални шпиони да снимат, мерят и записват всички детайли по новите модели, за да ги копират. Корейците си купиха лицензи от другите марки – Daewoo от GM (те после си станаха на GM направо), Хюндай от Ford, KIA от Mazda и т.н. Така са започнали – няма крадено, няма кашкавалени първи модели на тестовете, няма скандали. А сто на сто са имали по-малко пари и ресурс, отколкото днес имат китайците. А китайците – едва напоследък и то май основно точно с Great Wall са започнали да си купуват лицензи – ето тези на GW, дето са от Toyota примерно. Но и самите GW имат кофти история с крадени дизайни на коли, с много лоши тестове и т.н. Даже са си осъдени от Fiat сравнително скоро. В тоя ред на мисли – евала им, че са се стегнали и са почнали да правят нещата както си трябва. И у нас, за завода в Ловеч, са се напънали както си му е редът и са минали тестове, купили лицензи на истински коли, а не да правят ментета. Така че това е добро развитие, общо погледнато. Но не е същото като в Корея, нека не се лъжем. Точно това имах и предвид по-горе – евала, че са се стегнали да правят нещата както трябва и имат истински коли, а не копирани трошки. Но понеже се показва прототип на бъдещ SUV-модел, казвам че вече им е време да минат на следващата стъпка и да правят оригинални неща, а не само да копират. BMW ги споменах, само защото тая кола на линковете си е почти X6 отвън. Ако ще е гарга, да е тлъста, тъй де. Ако останат с имиджа на копираща индустрия, никой няма да ги харесва и купува, и то с право.
 13. ОК, айде да не се заяждаме. Казвам каквото е. За толерантността – моля ти се, ако не беше общата нарочна толерантност на толкова много хора в България, тия коли щеха да си заминат, както са дошли. Така че не ме обиждай на толерантност – отдавна съм във форума и не съм плюл по колите, а и сега като критикувам, го правя с основание, според мен. Това, което казах, е да почнат на правят оригинални неща – не само тази марка, а всичките китайски. Публична тайна е, че китайските коли се развиват благодарение на тихата подкрепа на китайската власт да се правят копия (къде повече, къде по-малко легално). А че са добри ще приема, чак когато почна да карам такава кола годинка-две, не когато някой ми каже, че са добри. Забележката ми за BMW беше шега, каквато шега е и външният дизайн на показания SUV. Не ми е работа да "привличам", по-добре пиши на Гриша Ганчев и му предай бизнес-идеите си.
×
×
 • Create New...