Jump to content

БГ: Hover vs. Hoover

Любомир
 Share

Recommended Posts

Аз ли бъркам нещо или модела се казва Ховър (Hover)?

Защо все по-често тук се изписва като Хувър (Hoover), което означава прахосмукачка? Да не би да е някаква закачка?

Е, те на руски пишат Гитлер, но в останалият свят е известен като Хитлер!

Все пак се предполага, че китайците използват английски при наименованията на колите си и в този смисъл би трявало да се произнасят по начин близък до английското произношение.

За Voleex стигнахме компромис Волекс, но тук e далеч е по-ясно Hover-Ховър и Great Wall-Грейт Уол.

Edited by Migel

За Грейт Уол съм 100% съгласен. А и двете имена Ховър и Хувър звучат много добре, така че- кой както е свикнал, или както му харесва ;)

• Upvote 1

Идеята за темата не е както при Voleex-а да се изяснява кое е по-правилно да се произнася. Все пак попитах дали има основание да се произнася/пише като "прахосмукачка" (hoover-хувър).

На официалния сайт се изсписва като Ховър.

Нормално е и тук да се пише като Ховър, тъй като марката тепърва навлиза и бива опознавана.

Все още повече е познато английското изписване - Hover и човек влизайки тук може да се обърка кое се употребява масово - Ховър или Хувър, без да си дава сметка, че е форум в който си ги пишем на кой както му харесва и така може да се подведе, че разпостраненото е Хувър.

При позната марка е по-лесно да си го пишеш както на теб ти допада. Например за Мерцедес съм свикнал да го произнасям и пиша като Мерседес, тъй като марката идва от красиво женско име и Мерцедес ми звучи като име на марципан :)

• Upvote 1

Ами защото и в немсаката азбука M - се чете ЕМ, R е ЕР.Разбира се, ако го подкарама изключително националистически, може и Мъ Ръ Тройка, но все пак се това не звучи добре според мен:)

Като изходим от презумцията , че за Европа китайците използват английския език то нещата изглеждата така :

HOOVER [´hu:v?] произнася се Хуувър

1. минавам (чистя) с прахосмукачка;

2. омитам, излапвам набързо.

HOVER [´h?v?] произнася се Ховър

1. нося се (рея се, кръжа, въртя се) във въздуха;

2. въртя се, навъртам се (around, about, near s.o.);

Не смятам , че са имали пред вид прахосмукачка , както би се разбрало ,ако приемем Хувър за правилно и така го произнасяме ще ни се смеят англоговорящите.

Hover - Ховър изглежда логично , защото означава нося се , рея се ,което е и търсената алюзия със тези всъдеходи !

Точно така, Името на Ховъра идва от Името на машините на въздушни възглавници - Ховъркрафт, а не от прахосмукачка:)

Все едно важното е на нас българите да ни харесва :) . А англо говорящите нямат никакво значение ;) , то тая проклета англо-езична напаст дето нахлува в България е ужасна :violent5: ! И всичките тия чужди думи, музика и всякаква друга гадурия е крайно непрйятна :( !

П.С. МъРъ Тройка не става щото изразат звучи не мелодично. Но идеята не е лоша!

Вярно почесваме ги :D

По-важен е този който купува! Клиента ''ВИНАГИ ИМА ПРАВО''. А иначе аз съм за всичко българско, и против всичко чуждо! Аз :love9: БЪЛГАРИЯ !

Само една вметка. Производителя е кръстил модела HOVER, а не HOOVER!

Абе малко си почесваме езиците тук!

:D

Точно така и няма начин да се чете по друг начин освен ХОВЪР !

То и при Voleex нещата би трябвало да са на същия принцип , но там поне тази дума не значи нищо на английски , освен , ако не се приеме , че произхожда от английйското vole-полевка , полска мишка , което съм убеден че не е замисъла.

Да добре, но стига с тоя английски. Дайте нещо българско, самобитно!

мен "хаш петица" ме кефи също :icon_rr:

И мен ме кефи. Различно е от английско! Ура :hello2:

Edited by бат'Бойко
  • Upvote 1

В кръга на шегата колеги, предлагам Ховър да го прекръстят на БАЛКАН за българския пазар, както Дачия се продава като Рено в Русия или Опел Астра е Кадет в Африка:)

Е.......

То в началото Гриша Ганчев е искал да прави самостоятелна марка на основата на китаиските модели но с промени по външния вид и вътрешноста, но уния не са се навили..... Щеше да е яко да си бяха с български имена!

Е.......не. Чакпъккккк

П.С. То в началото Гриша Ганчев е искал да прави самостоятелна марка на основата на китайските модели с някой промени по-външния вид и вътрешноста но ония не са се навили. Щеше да е яко да бяха с български имена! :love7: Тогава щях да продам двете си коли и в първия ден от продажбите в 4 сутринта щях да съм на вратата на първия автосалон!

Мисля , че идеята за българска модификация и име не е отхвърлена напълно , просто всичко с времето си. При Дачия французите създадоха бюджетен бранд с друго име за да не пострада имиджа на Рено евентуално . Докато в нашия случай китайците хвърлят всичко най-добро от марката тук с цел реклама и престиж и няма как да се съгласят лаврите да ги отнесе друг.

А що се отнася до този прототип на студентите от Сливен , той беше направен на базата на Мицубиши Колт/Смарт Фор-фор, актуалния модел и изглежда и на този етап много ,даже супер добре . Идеята на Г.Ганчев беше да се произвежда в Ловеч и затова беше поканил професор Лешке , но както вече се каза ентусиазма му беше охладен и китайците го приземиха, за сега .

• 3 years later...

Грейт  Вол- демек велик  вол,мощно впрегатно добиче. Грей Уол /велика стена/ = дувар,по нашенски.От вчера и аз съм горд собственик  на Вол , Дувар........05 2011 "талянец".Между другото,внесените от Италия ,знае ли някой къде са произведени , сглобени....

• 3 weeks later...

На вас ви е смешно но аз бях с моя Great Wall H6 в Истанбул и там беше мнго атрактивно возило пред хотела и дори дочух как му викат на турски ... Чок Дувар :)