Jump to content

garson

Members
  • Мнения

    22
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    1

Всичко публикувано от garson

  1. На Н6 не знам къде е, на Н5 е в сектора с бушоните горе в ляво от педала на съединителя. Трапецовидна букса, двуредова с 20-на женски извода. На повечето коли е при бушоните, предполагам, че и на Н6 ще е там.
  2. От тук http://www.aliexpress.com/item/Latest-version-super-mini-elm327-bluetooth-OBD2-Scanner-ELM-327-Bluetooth-Smart-Car-Diagnostic-Interface-ELM/461219967.html съм купил 4 за мен и приятели, единият беше нещо кахърен и продавачът надлежно си ми изпрати нов. Признавам си, че отдавна не съм пазарувал от дийлекстрийма, за да те посъветвам, а и леееко завишени ми се струват цените там. Има и в продавалника, а.к.а. olx, по 12-на лева, но аз обаче се въздържам да давам линкове за непроверени от мен неща. За работа с контролера са ти необходими телефон с андроид и програмата Torque. Линкове към нея има много по сайтовете с apk-та.
  3. Нали знаеш какво е казал Остап Бендер за давещите се? Предлагам да си купиш един OBDII контролер за 5-6$. Така ще знаеш на момента каква ти е грешката и дали се налага ходенето до сервиз. И без това в 99% от случаите сервизите само нулират грешката и на въпроса "Защо се получава?", отговарят "От газта е." или в твоя случай - "От нафтата е.". И това не е само за китайските "жипки", на почти всички нови коли е. В тази връзка една весела случка от преди 2 години: На една бензиностанция в Катовице, Полша, забелязвам, че на единият ми фар на моя Н5, Бог да го прости, за пореден път са изгорели късите. Псувайки китайците, които са оставили отвор зад фара колкото да влезе ръка на 10-годишно китайче, както вероятно и благодарение на сериозния махмурлук, изтървам крушката във фара. Никога досега не ми се е случвало подобно нещо и въоръжен с подръчни материали - клещи (по-скоро мултитул), тел и магнит около 20 минути се опитвам да я извадя. Най-накрая побеждавам и монтирам крушката. Идват две полякини на видима възраст около 60-70 г. и питат нещо. Аз не знам полски, но съпругата ми е живяла няколко години там и знае, та тя превежда. Питат жениците, явно впечатлени от умелото ми боравене с телта, дали случайно не съм автомонтьор, че имали проблеми с новата си кола Сутиен С4. Ненужно изживявайки се като такъв, отивам и виждам, че и на тях им свети ярко жълтата лампа с двигателчето, а колицата нямаше още и 200 км. Казах важно "момент" и отидох да си взема контролера от джипа. Отворих капачето (на сутиените е под радиото), закачих контролера и нулирах грешката. Беше нещо от сорта на бедна или богата смес. Та каките палят колата, всичко вече е наред и видимо доволни даже ни канят, ако минем през някакво градче в южна Полша, непременно да им се обадим. Тръгваме и ние и съпругата ми до границата с Чехия не спря да се смее. Чула как жените преди да тръгнат, говорили по телефона с някого, как новите коли били "голяма работа". Как един човек извадил от българската си кола някаква част, сложил я на тяхната и всичко заспало. Та с две думи - притежанието на OBDII контролер е важно, независимо каква кола карате.
  4. garson

    Газово за Волекс C10

    Разходът зависи основно от натоварването на генератора/алтернатора. Колкото повече консуматори има включени (светлини, плафони и др. ламБи, климатик, вентилатор, нагреватели на стъкла/огледала, отопления на седалки, зареждане на акумулатора и т.н.), толкова повече се вдига и разхода. Има известна зависимост и от външната температура заради намаления вискозитет на маслата при ниски температури. Но с две думи - през лятото, с минимално количество консуматори - около 0.5 л/час. През зимата е възможно да стигне до 1.5-2 л/час. Предполагаем разход за 4 часа "блеене" по това време на годината - около 5 лв. Всъщност и сам можеш да проведеш емпирично изследване - пълниш бутилката и "блееш" докато свърши газта. Тъкмо ще споделиш и реалния разход на празен ход.
  5. Според думите на един от отговорните другари от ЛМ по време на пловдивския панаир миналата година, C30 е с 15 килограма по-тежък от Волекса. Тоест няма проблем да я движи, но от друга страна рязко ми се уби интереса към най-новия "хит" на българския пазар. Всъщност, възможно е да са използвали някакви нови космически технологии за олекотяване, та може и да не съм прав де.
  6. Основната идея на поста ми беше, че при наличието на много добри китайски телефони е пълна глупост да се купуват ментета, още повече за същите пари.
  7. Не разбирам защо телефоните, произведени в Китай, задължително трябва се асоциират като ментета/реплики. Според последните проучвания на IDC, Huawei е на 3-то място по произведени телефони, а ZTE на 5-то, задминаващи реномирани производители като LG, HTC, Nokia и др. Разбира се, далеч са от Samsung и Apple, но с тези темпове на развитие, скоро почти всички бюджетни смартфони ще са китайски (не че и сега не са - Foxconn е производител на iPhone-те). Освен тях, много по-малки производители - Lenovo, Star, Actwell, Meizu, Newman, K-Touch и др. произвеждат качествени и най-вече евтини телефони. От няколко месеца ползвам Lenovo A789, според мен по нищо не отстъпва на аналогичните му HTC Desire V и Samsung Galaxy S Duos, даже е и с по-добри характеристики, а 220-те лв., които платих тогава (сега е около 200 лв.) са 1/3-та от цената им.
  8. Картите тук - http://forum.pocketbulgaria.com/viewtopic.php?t=27215 Малко е объркващо с тия магнети, но търси навтекските карти (NQ 2012 Q3 са последните). Те като че ли са най-пълните за момента. Освен карти е добре да си сложиш и спийдкамери, предупреждения за водача, допълнителна информация за адреси и други подобни благинки. А най-добре да започнеш със смяната на iGO8 с iGO Primo 2.0 (ако си с Win CE устройство). Резолюцията е без значение, т.е. картите са еднакви за всички резолюции, устройства и операционни системи.
  9. Аз за ~7000 км. на газ разход под 15 л./100 км. никога не съм имал. Всъщност не, веднъж имах 14.9. Определено се имам за икономичен шофьор и понятието "газ до ламарината" не ми е познато. Явно трябва да я водя в сервиза за диагностика и евентуална настройка.
  10. Още за разхода и от мен- ~ 240 км. (магистрала ~200 км). С климатик. Скорост 120-140 км/час - 40 литра газ, какво да му харесвам?
  11. А на някой да са дали паспорт на газовата уредба?
  12. Имам чувството, че всеки сервиз има някакво собствено тълкувание на нещата. Най-ярък пример са броят на тактовете на бензин спрямо газ в иначе прекрасната ни газова уредба. То не бяха на 8, 10, 12, 16, 20... колкото сервизи, толкова различни коментари имаше. И досега няма еднозначен отговор. Сега "сагата" се повтаря с гаранционното обслужване. Изрично поне пет пъти ги питах на колко километра е следващото ТО и отговорът беше "след 15 000 км, и след това на всеки 15 000" т.е. на следващата смяна е на 20 000 км. Искрено се надявам до няколко месеца да са наясно. А иначе разликата в парите сигурно се дължи на различната часова ставка в различните сервизи.
  13. Сменят се четири масла - двигателно + маслен филтър, на скоростната и раздатъчната кутии и на диференциала. Други филтри не се сменят. На 20 000 км. ще сменят освен масло и масления филтър и въздушен и горивен филтри. Не съм убеден, че Ховъра има филтър на климатика или поне като консуматив не се предлага.
  14. Някой пробвал ли е автоматичното превключване от газ на бензин, когато свърши газта, че при мен нещо "автоматичността" не работи. Когато стигне критичния минимум, колата почва да се дави и гасне, но не превключва автоматично. Пробвано е и в движение, и на място. Иначе вече от десетина дни съм газифициран с малката 55 литрова бутилка. За монтажа, мощността и поведението на колата нямам забележки, но разходът е малко големичък според мен - около 14 литра на 100 км. към 80% извънградско. Но опитите продължават.
  15. Проблемът е, че мултимедията няма операционна система и няма как да прочете и стартира изпълнимите файлове на навигационния софтуер. На практика тя не е нищо повече от едно домашно DVD, което чете и DivX/XviD.
  16. На мен джипката не ми се струва чак толкова шумна, а и както писаха колегите - има начини за допълнително обезшумяване. Когато за пръв път се качих в Ховъра и аз бях ужасен от "подскачащия" скоростен лост. Сега, след 3000 км., вибрациите са съвсем нормални за иначе излишно дългия скоростен лост. Относно мощността - 4G69 по спецификация е 161 к.с. Заради простотиите с евро сертификацията китайците софтуерно са го скопили на 136 к.с. Руснаците отдавна го "лекуват" и се надявам някой ден и при нас да стане възможно това.
  17. По моя информация би трябвало да е около 400 лв. (смяна на маслата на двигателя, скоростната и раздатъчната кутии, диференциала + труда).
  18. Когато капарирах моя, ми казаха, че до края на ноември 2011 ще пристигнат, даже се обаждаха да питат човека, който отговаря за тях. След това на 19.12.2011 уж някакви холадци щяха да са в България за обучение на монтажистите и уж до края на 2011 щяха да са ми я монтирали. Дано поне твоята информация да излезе вярна, и без това ще сме опитните зайчета. На мястото на резервната гума ще се монтира бутилката. За размер не знам, но ако е колкото гумата - 50-60-70 литра трябва да събере.
  19. garson

    каране на 4Н

    Няма написана максимална скорост, а и тези 20 км/ч за превключване в "4Н" повече ми приличат на вързване на гащи. Няма проблеми да се превключи в "4Н" и при по-висока скорост.
×
×
  • Създай нов...