Ginoo Публикувано 30 Май, 2013 Share Публикувано 30 Май, 2013 Здравейте, отворих нова тема защото не видях да е писано по въпроса. Дълго време няма да използвам автомобила (Ховер) т.е за повече от месец и искам да попитам: дали да разкача и двете клеми на акумулатора или само минуса както е написано в ръководството (с цел съхранение на акумулатора)? Притеснява ме ако откача и двете клеми да не би да се рестартира компютъра на автомобила или алармата и това да доведе до последващи проблеми. Моля ако някой е запознат да сподели своя опит. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jeko Отговорено 30 Май, 2013 Share Отговорено 30 Май, 2013 Здравей колега, ако ще е само за месец може и да не окачаш акумулатора, все пак е лято, а ако имаш притеснения, намери някой да го припалва веднъж на 2 седмици. Така или иначе, щом откачиш едната клема захранването от акумулатора няма да го има. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ванката Отговорено 30 Май, 2013 Share Отговорено 30 Май, 2013 По принцип в ръководството пише, че е много важно да не остава на едно място колата за един месец. Моят опит с други коли, е че в зависимост от сезона може и повече време да стой без да е припалвана и пак нищо да и няма. През зимата има голяма вероятност да се разреди акумулатора. Сега през лятото, както каза и jeko, едва ли ще се случи, освен ако няма някакъв скрит проблем по ел. инсталацията. Решението ти е да се припалва поне един път в седмицата, но и да не го правиш силно се съмнявам да имаш проблем. По принцип има дълги процедури за оставяне на автомобил паркиран за дълго време, но ако не е зима никога не съм имал проблем без да правя някакви сложни процедури. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
peterst Отговорено 30 Май, 2013 Share Отговорено 30 Май, 2013 (Редактирано) Тъй като тези дни разглеждам едни user е-мануели за един лек автомобил, та вътре попаднах на следната информация при оставяне на колата за по-дълъг престой, но там ставаше въпрос за една година и повече. Резервоара се пълни с гориво малко по-малко от максимума - вероятно да не се получават изпарения от бензина, тъй като при него има влошаване на качествата при дълъг престой Гумите се напомпват малко повече над предписаното налягане, за да не се получава изкривяване при престоя Ръчната спирачка НЕ СЕ дърпа При ръчна скоростна кутия се оставя на задна скорост, при автоматична - на паркинг Разкачва се едната клема на акумулатора При възможност колата се запалва на място за 30 минути веднъж седмично При възможност веднъж месечно колата да се премества с метър напред-назад, за да се сменя позицията на гумите при престоя. Това е общо взето като груб превод, но според мен са съвсем нормални стъпки, които да се прилагат не само при леки автомобили, но и при джипове. Редактирано 30 Май, 2013 от peterst 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bobonikolov Отговорено 4 Юни, 2013 Share Отговорено 4 Юни, 2013 Аз съм чел по такива ръководства, че е хубаво при по - дълъг престой на едно място колата да се качва на трупчета. По този начин няма никакъв натиск както върху гумите така и върху пружините на автомобила. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
curse_m Отговорено 21 Февруари, 2014 Share Отговорено 21 Февруари, 2014 Вие говорите за консервация на кола за неопределено време вече. Аз съм си оставял колата и по цял месец дори зимата,не в големите студове, без да откачам акумулатора и с дръпната ръчна. Само малко после мудно завърта стартера. Може само да се откачи акумулатора за по сигурно ако наличието на аларма не е от важно значение. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mikosh Отговорено 14 Август, 2014 Share Отговорено 14 Август, 2014 Здравейте колеги значи понякога ми се налага да оставям колата ми около месец без да я препалвам,аз правя така откачам си клемата само едната и после когато я закача нямам проблем със паленето та ако е за месец нямате ядове със компютри и т.н Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts