Jump to content

Фолксваген ще прави нов завод за автомобили в Русе?


bobonikolov
 Share

Recommended Posts

Ерго мастер планът Русе - Гюргево е заложил разширение на Източна промишлена зона с голям завод за производство на автомобили

09 Август 2012

RuseInfo

 

Новият мастерплан Русе - Гюргево надхвърля границите на двата града и ги разглежда като съвкупност, формираща еврорегиона. Стреми се да предлага решения на общите им проблеми. По този начин ще се подпомогне разработването на пакет от стратегически документи за следващия планов период. В пакета се включва и отлаганото от дълги години /над 30/ разработване на общ градоустроуствен план на Русе и общината. Предвижданията на мастер плана нямат засега силата на регламент. Те ще придобият такава сила в момента ,в който бъдат интегрирани в официалните за страната ни планови документи.

 

В плана са заложени интересни идеи. Първата проектна идея е за т. нар. мега сайт. Очертава се това да бъде автомобилостроителен завод със 120 000 бр. леки коли годишен капацитет. За целта е потребен терен от 300 – 400 хектара. Общият градоустройствен план на Русе не е имал предвид такъв конкретен проект, но предлага отлична възможност за локализирането му – северно от Индустриалния парк в територия, предвидена за производствени дейности. Осигурен е добър пътен достъп. Кръстовището, което се намира при входа на Свободната зона, може да стане пътен възел. Има възможност за обслужване с индустриален железопътен клон. Свързването с електроснабдителната, газо – и водоснабдителните системи е безпроблемно. За цялата територия, наречена навремето „Разширение на Източна производствена зона” през 2004 година е разработена устройствена структурна схема. Земята обаче е частна и със статут на земеделска. Това ще рече, че придобиването и за изграждането и за подобен обект следва да стане чрез формиране на предприемаческа структура въз основа принципите на публично – частното партньорство с участие на собствениците на земята. Тази форма е свързана с по – малко разходи за общината от отчуждаването на земята. В новия общински план за развитие за периода 2014 – 2020 година следва да се обислят възможностите в тази посока.

 

Втори проект е за трансграничните бизнесинкубатори, които да се изградят от двете страни на реката и работят в мрежа. Най - подходящото място за русенския се разглежда района на Западна ж. п. гара на ул. „Пристанищна”. Това е смесена крайречна транспортно – складова зона по действащия ОГП на Русе.

185506_483642424980548_1724320905_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Тък както я виждам аз - конкуренция няма. Дори в момента български подизпълнител, нает от италианци от името на френска фирма изгражда нови мощности към завод в Русе, който и в момента произвежда глави за двигатели на Фолксваген и други марки.

Link to comment
Share on other sites

Дано наистина! Завод на Volkswagen би била страхотна външна инвестиция от голямо значение за региона и държавата като цяло. Лошото е, че не виждам други източници, които да потвърждават информацията :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Никой нищо не коментира за новата инициатива на Литекс моторс - производство на автобуси!

 

Не съм попадал на такава новина. То няма и коментари за завода на VW, но Нова Година нов късмет така да се каже.

Link to comment
Share on other sites

То няма и коментари за завода на VW,

 

Ами няма, няма и да има, тука в Русе вече отдавна никой не се впечатлява от кьорфишеците, които периодично се пускат около така наречената Източна промишлена зона.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...