Jump to content

В Австралия откриха азбест в частите на Ховър!


bobonikolov
 Share

Recommended Posts

В автомобили на китайските марки Great Wall и Chery, продадени на австралийския пазар, е открит азбест, съобщава Bloomberg. Заради канцерогенния материал са отзовани над 23 000 автомобила или практически цялата реализирана продукция.

Кампанията засяга всъдехода Hover H5 (известен в Австралия като X 200 и X 240) и пикапите SA 220, V 240 и V 200 на Great Wall. Chery отзовава кросоувърите Tiggo и седаните M11 и J3.

Азбестът е открит в гарнитурите на двигателите и изпускателната система на засегнатите автомобили. На собствениците е препоръчано да избягват какъвто и да било самостоятелен ремонт или обслужване.

Попадането на частици азбест в дихателните пътища може да предизвика рак и тежки респираторни заболявания. Веществото е забранено в 55 държави по света. Пълната забрана на азбеста в Европейския съюз действа от 2005 г.

 

Моля, нека някой, който има пряка връзка с Литекс Моторс да проучи как стои въпроса в България. Азбестът не е шега работа и вероятността всички коли в България да имат същите части е почти 100%-тов според мен!

Edited by Говедо
Link to comment
Share on other sites

а според мен е почти нулев защото преди да почнат да продават всеки един модел в европейския съюз той минава през 1 милион проверки, а азбестът е забранен в евро зоната

Link to comment
Share on other sites

По повод появилите се публикации в медийното пространство за открито специфично вещество в някои от моделите автомобили Great Wall на пазара в Австралия от компанията заявяват: "Произвежданите и предлаганите от Литекс Моторс автомобили Great Wall отговарят на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз за реализация на вътрешния пазар и цяла Европа. Автомобилите Great Wall на българската компания притежават и съответното си типово одобрение за ЕС."

Link to comment
Share on other sites

В "Произвежданите и предлаганите...", включват ли и внесените?

 

Хмм...

Ако приемем, че внесените коли се предлагат от Литекс мотърс за продажба, То.....да...би трябвало "...предлаганите" да включват и внесените.

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

То оставаше и от компанията да кажат, че има... :( "Отговарят на всички изисквания" си е чиновнически отговор. Те и в Австралия са отговаряли, преди да ги проверят.

Link to comment
Share on other sites

Е дано тогава при сертифиирането за продажба в ЕС да са ги тествали за наличието на азбест и други канцерогенни материали.Защото ако открият такива на коли произведени в Бг икономията ,постигната при използване на азбестта ще отиде на кино пред вероятността да се затвори завода заради използването на подобни материали.

Link to comment
Share on other sites

Ами нали тия гарнитури и за Ховърите в Австрали и за тези в България се произвеждат в Китай и навярно в един и същи завод.Съмнявам се там производството да се дели на гарнитури за ЕС и гарнитури за всички останали държави.Дано все пак наистина нашите коли да са чисти от такива неща.Че азбеста си е много опасен.

Link to comment
Share on other sites

При кампанията от преди около месец сменяха гарнитурки по ауспуха- клингеритови с метални такива. Твърде вероятно е точно за това да става дума.

Иначе азбест около нас все още колкото щеш-погледнете само навеси и сайванти по селата с азбесто-циментови плоскости, а за 90% от водопровода да не говорим.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...