Jump to content

В-к Труд: Китайските коли тръгнаха и у нас


admin
 Share

Recommended Posts

Има статистика, че вече има продадени 60 автомобила Great Wall у нас, внос от Китай. Литекс Моторс вероятно ще продължат да внасят коли, предполагам за вътрешни нужди, до заработването на завода.

 

Започна настъплението на китайските автомобили в България! За първите два месеца на годината компанията “Литекс моторс” е продала 60 високопроходими возила “Грейт уол”, показват данните на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

 

Китайските джипове засега са вносни, но край Ловеч “Литекс” напредва със строежа на модерен завод, в който ще се сглобява цялата гама на “Грейт уол”. Очаква се тази година от предприятието да излязат и първите родни возила.

 

Пазарът на нови коли у нас показва известно възстановяване, след като през 2010 г. отчете спад от 25%, а през 2009 г. се срина с 54%. Продадените през януари и февруари нови автомобили са 2822, което е увеличение с 14% спрямо същия период на миналата година. Но бройката на изтъргуваните през февруари возила е намаляла със 100 коли спрямо януари.

 

Лидер по продажби е “Фолксваген” с 369 пласирани коли и пазарен дял от 13,08%, следван от “Тойота”, “Форд”, “Дачия”, “Пежо”, “Шкода” и други.

 

За периода не е продаден нито по един представител на марките “Кадилак”, “Крайслер”, “Додж”, “Исудзу”, “Ягуар”, “Джип”, “Ланча” и СААБ.

 

Реализираните 369 сделки се дължат както на обновяване на автопарка на корпоративни клиенти, така и на продажби на индивидуални клиенти, коментират от “Порше БГ”, които са представител на “Фолксваген” за България.

 

“Фолксваген” се радва на нарастваща популярност и в целия свят, като за първите два месеца продажбите на автогиганта са се увеличили с 18% до над 1,2 млн. возила. Преди ден главният изпълнителен директор на германския автопроизводител Мартин Винтеркорн обяви, че се въвеждат допълнителни смени в заводите, за да се задоволи увеличеното търсене.

 

През януари и февруари в България са изтъргувани и 46 нови мотоциклета при 6 през същия период на м.г. При тях най-купувана е марката “Пежо” - 28 броя.

 

За двата месеца са реализирани продажби и на 147 нови автобуси и камиони, като с най-голям дял е “Мерцедес” - 56,4 на сто. През януари и февруари година по-рано са продадени 107 автобуса и камиона.

 

През 2010 г. пазарът на леки коли в ЕС се сви с 5,5% до 13 360 599 нови регистрации, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Тенденцията се запази и през януари т. г., като беше отчетен спад от 1,4% до 1 041 650 бройки. Най-зле е положението в Гърция, където през първия месец на 2011 г. продажбите са намалели с над 63%.

 

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=813765

Link to comment
Share on other sites

Аз вече видях една такава в София, на бул. Драган Цанков преди 10тина дни! Тогава ми хрумни и идеята за форума! "Никой" не ги е виждал не е точно - дори на снимките от завода от 14ти или 1ви Март имаше 5-6 коли снимани там. Според мен повечето от продадените са за вътрешни служебни цели, а особено собствениците на нови коли рядко влизат по форуми - там ходят хора, чиито коли са вече стари и проблемни, да търсят решение на проблемите си.

 

Така или иначе ще се радвам безкрайно ако се появи собственик на такъв автомобил във форума скоро, да сподели впечатления.

Link to comment
Share on other sites

Все пак става въпрос за 30 Hover5 и 30 Steed , които най-вероятно са от една сделка.

Ако са за нуждите на Литекс Моторс, то това не би трябвало да се счита за проджба на пазара, реално.

Link to comment
Share on other sites

Защо да не се считат за продажби? Дори да са техни, реално това са закупени коли с пари от инвестицията.  Дали биха купили от собствените си коли или от друга марка - за тях може да има значение, но от икономическа гледна точка това са закупени служебни автомобили. Така че продажбите се броят.

Link to comment
Share on other sites

Ако това са служебни автомобили, Литекс Моторс се очертава като добра компания за служителите си. :D

Но не това имах педвид, продажбите към крайни клиенти биха били показатени и реални за статитиката на автомобилния пазар.

Link to comment
Share on other sites

Тъй де, ако БТК купи 20 служебни Дачии комби за обслужване на стационарните им линии (кабели, шахти и тн), мислиш, че няма да се отразят като продажби в статистиката на Дачия?  Същото е и тук, статистиката брои продажби на нови автомобили. Реално когато завода започне да произвежда, вътрешно произведените автомобили за служебни може и да не се броят в тази статистика, защото те реално не са продадени, а просто пуснати в употреба към фирмата производител, тогава вече ще има и представителства на марката и ще се виждат реалните продажби у нас. Важно е просто българския манталитет да възприеме като цяло идеята за закупуване на такива автомобили, понеже повечето хора продължават да са с нагласата, че за 10-12 хиляди по-скроо ще вземат 7-8 годишен среден-висок клас немски или японски автомобил от колкото нов нисък клас.

Link to comment
Share on other sites

Примерът не е коректен , за съжаление :D БТК не е производител на коли, те избират доставчиците си на автомобили, но дали използват други оператори да им осигоряват телекомуникационни услуги? ;)

Поради тази причина, мнението мие е, че това не е сделка  към краен клиент и Литекс няма да купуват всяка година по 60 автомобила, най-вероятно. :-\

Но все пак като за начало е добре! ;D

 

Важно е просто българския манталитет да възприеме като цяло идеята за закупуване на такива автомобили, понеже повечето хора продължават да са с нагласата, че за 10-12 хиляди по-скроо ще вземат 7-8 годишен среден-висок клас немски или японски автомобил от колкото нов нисък клас.

 

Всеки трябва да измине пътя си за да се научи, същото ще стане и с българският потребител. Осигуриш ли му един достъпен продукт, който ще му задоволява потребностите, естествено, че ще го предпочете.

Това е и шансът на Литекс Моторс, да стане лидер на автомобилния пазар, скоро след неговото появяване на него.Вероятно ще разберем, скоро.

Link to comment
Share on other sites

Това казвам, че каот почнат да произвеждат, тогава може би няма да се броят. В момента те са вносител, а не производител, понеже завод още няма и бройката за продажби е съвсем реална. После както писах също предполагам, че няма да броят автомобилите произведени за вътрешни нужди.

Link to comment
Share on other sites

В Ловеч се движат 10-на пикапа и 4-5 Hovera поне толкова съм виждал за две знам че са на фирми

Volex не съм виждал можеби само джипки са внесли .

Link to comment
Share on other sites

Има време, много се надявам да се появи в скоро време потребител с такъв автомобил, за да даде лични впечатления.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Има време, много се надявам да се появи в скоро време потребител с такъв автомобил, за да даде лични впечатления.

[/q

 

А къде са тези коли , къде можем да ги видим  и евентуално да купим?!? Имам предвид HOVER 5!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...