Jump to content

Novinite.bg: "Автомобилният завод на Литекс Моторс и Грейт Уол отвори врати"


regoslav
 Share

Recommended Posts

Заводът на „Литекс Моторс" за автомобили на китайската компания "Грейт Уол" в ловешкото село Баховица бе открит официално на грандиозна церемония във вторник.

 

„Всички сме доволни, че в България ще има производство на автомобили. Дошли са инвестиции от наши приятели. Говорили сме си с премиера на Китай и имам обещания за един милиард инвестиции до края на 2013 г.," заяви премиерът Бойко Борисов, без да уточнява в каква валута, цитиран от Дневник.

Борисов разряза лентата на завода под съпровода на „Излел е Делю Хайдутин" и живо изпълнение на родопски гайди.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не скри емоцията си, че заема този пост в момент, когато се възобновява производството на автомобили в България. Той допълни, че тази инвестиция ще даде тласък на износа и увери, че няма да е последната от Китай.

Генералният директор на китайската "Грейт Уол Мотор" г-жа Ван Фън Йн подчерта, че България е изходната точка, от която компанията ще излезе на европейските пазари. Най-напред автомобилите, произведени в Баховица, ще се продават в Македония, Албания, Черна гора и Сърбия, както и в 20 представителства в България, откриването на последните три от които предстои.

Ван Фън Йн не пропусна да благодари за оказаната държавна подкрепа. Тя се изразява в изграждането на шосе на стойност 2,4 млн. лева между завода и главния път между Ловеч и Плевен.

„Администрацията работеше все едно е част от екипа на „Литекс Моторс", отбеляза и изпълнителният директор на компанията Илия Терзиев. „Получихме уверения, че в началото на производството ще получим цялата необходима подкрепа в рамките на европейското законодателство, която може да се окаже на местен инвеститор," допълни Терзиев.

Той намекна, че скоро в България може да започне производството и на китайски автобуси.

Стойността на целия проект за автомобилния завод е между 150 и 160 млн. лева, обясни още изпълнителният директор на „Литекс Моторс". Без да се броят вложените в покупката на земя пари, досега са инвестирани 55 млн. лева, като е завършен първият етап на проекта – изграждане на поточна линия за сглобяване, складове и административна сграда.

До две години предстои пускането на заваръчен и бояджийски цех, с което ще се осъществи и втората фаза. Третият етап предвижда в района на Баховица да бъде изграден индустриален парк от производства, които да снабдяват отделните компоненти за автомобилната фабрика.

„Това ще бъде дълъг процес, защото всеки един детайл трябва да мине типово одобрение по европейските стандарти и да получи разрешение за вграждане от компанията "Грейт Уол"," обясни Илия Терзиев. Според него реализацията на тази част от проекта ще зависи много от капацитета на производството.

В зависимост от търсенето компанията може да произвежда между 50 000 и 72 000 машини годишно с 2000 работници на две или три работни смени. Това каза в неделя маркетинговият директор на „Литекс Моторс" Иво Деков пред БНР.

В момента в завода са заети 150 души от цялата страна, които ще сглобяват 4000 автомобила годишно с части, внесени от Китай. Средната възраст на операторите на поточната линия е 19 години, а на инженерите – 25.

 

 

 

 

http://novinite.bg/a...ol-otvori-vrati

Link to comment
Share on other sites

Много слаби репортажи дадоха снощи по новините. Особено по БТВ, то последвалата реклама за Форд след репортажа беше по-дълга. Можеше да дадат подробности за моделите които ще се произвеждат и т.н. ....

Link to comment
Share on other sites

То пак добре, че са съобщили нещо. Обикновено когато става въпрос за заводи почти нищо не се пуска. Виж, ако става въпрос за недвижимости - това е друга работа, надълго и на широко се обеснява колко се е свил пазара и колко са "поевтинели" сградите.

 

П.П. Кавичките не са за украшение ;-)

Link to comment
Share on other sites

Аз по телевизията не успях дя видя репортаж, за това се разтърсих из нета. Явно наистина слабо са го отразили, после пак ще има реплики от сорта "няма да има истинско производство, всичко е пералня за пари"...

Link to comment
Share on other sites

Четох, че и Дачия са коментирали старта на Грейт Уол. Казали, че цените не са по-добри от техните. Гледа ми се, че румънците ги хвана страх – българските коли са по-пипнати на външен вид и като гледам, май са по-добре направени. Освен това цената е коректно представена и получаваш много екстри в нея. Вече се возих на Ховър и на Волекс и съм доста впечатлен.

Link to comment
Share on other sites

Малко пресилено действате,ако бяхме нормална държава,щяха да отделят 5 мин ПЛАТЕНО време за реклама.А те ги дадоха в по 2-3 в национален ефир БЕЗПЛАТНО (не мога да твърдя със сигурност).Отделно,както визирате модерни европейски държави,се откриват всеки ден нови фабрики и заводи,това,че тук при нас е сензация,не говори много добре.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...