Jump to content

Great Wall готви конкурент на Nissan Leaf


regoslav
 Share

Recommended Posts

Mobile.bg : "Китайският гигант Great Wall Motors е подписал споразумение с американската компания Coda за създаването на електромобил, който да се продава в световен мащаб. По план моделът трябва да се превърне в основен конкурент на Nissan Leaf, първия изцяло електрически автомобил на пазара.

 

Базираната в Калифорния Coda, специализирана в разработка на возила на ток, ще използва платформи на Great Wall за внедряване на технологиите си. За най-перспективен донор от гамата на китайците се смята субкомпактният хечбек Voleex, стартът на чието производство предстои край Ловеч.

 

Coda Holdings е съвсем малко предприятие за мащабите на САЩ, но се смята, че партньорството с толкова голям китайски производител ще помогне за инвазия на световните пазари.

 

Фил Мъртог, изпълнителен директор на Coda коментира подписаното споразумение: "Водещ производител като Great Wall с достъп до пазарите на Европейския съюз и още 120 страни ще улесни значително внедряването на разработките ни".

 

Американската компания вече има известен опит с подобни проекти, макар и в по-скромен мащаб. До края на годината в Щатите трябва да започнат продажбите на китайския седан Hafei Saibao под името CODA EV. Поръчки за електромобила с цена $44 900 вече се приемат."

 

http://spisanie.mobi...issan-leaf.html

 

Сайта на гореспоменатите CODA: http://www.codaautomotive.com/

Edited by regoslav
Link to comment
Share on other sites

Кода е просто една компания, която през последните 5 години си търси начин да не фалира. Това е един от тях. Преди това се казваха Майлс. Те никога нищо няма да произведат реално.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dir.bg :

Производство на електромобили в Ловеч тръгва напролет

 

 

 

От пролетта на следващата година заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да проивзеде първите серийни български електромобили.

 

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на конференция на тема "Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие", предаде БТА.

 

Няколко електромобила, произведени в чужбина, вече се движат из улиците на София. От Индустриален клъстер „Електромобили“ пък заявиха, че за 8000 лв. могат да преоборудват обикновен автомобил в електромобил.

Проект за завод за производство на електромобили имаше и в Стара Загора.

 

"ЕС прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили. Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност, развитието и навлизането на електромобили в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот", коментира Трайков.

 

Той уточни, че държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до заводаза електромобили, тъй като това е проект за инвестиция "клас А". Междуведомствена работна група пък обсъжда възможните мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите.

Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места и други.

"Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети предстои да се реши в бъдеще", каза министърът.

 

Той посочи, че вече има проект за изграждане на зареждаща инфраструктура за електромобили в София, Пловдив, Варна, който е възможно да бъде финансиран по фонд "Козлодуй".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...