Jump to content
admin

В-к Труд: Конвейерите на ловешкия завод за коли пристигат

Recommended Posts

  alt=Конвейерите на ловешкия завод за колhttp://www.trud.bg/Images/Cache/Image_817115_2.jpg[/img]  Така изглежда всъдеходът Hover, който заводът на “Литекс моторс” ще произвежда у нас. Очаква се цената на возилото у нас да е около 12 000 евро. Снимка Ройтерс    Очаква се производствените линии за автомобилния завод на “Литекс моторс” край ловешкото с. Баховица да пристигнат през май. Това съобщи Кирил Георгиев, рекламен мениджър в дружеството.

Заводът ще стартира с производството на компактния автомобил Voleex, високопроходимия Hover и пикапа с двойна кабина Steed. Капацитетът на предприятието е 50 000 коли годишно при две работни смени и 70 000 при трисменен режим.

“Литекс моторс” ще представи официално своята продукция на автомобилното изложение в София това лято. Очаква се цената на Hover у нас да е около 12 000 евро.

Междувременно “Литекс моторс” вече продава внесени от Китай коли на “Грейт уол”, като от началото на годината купувачи са намерили 60 возила - по 30 от моделите Hover и Steed.

Първоначалната инвестиция в автомобилния завод до Ловеч е 80 млн. евро, а на по-късен етап тя ще надхвърли 300 млн. евро. В предприятието ще работят до 1800 души, 400 от които ще са чуждестранни експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия.

Заради очакваните трудности по набирането на родни квалифицирани кадри се планира в ловешката Професионална гимназия по механоелектротехника и в Техническия университет в София да се въведат специализирани програми за обучение на работници и инженери.

Договорът за изграждане на завода беше подписан през есента на 2009 г. между “Литекс комерс” и “Грейт уол моторс”

Предвижда се в бъдеще предприятието да произвежда и самостоятелна българска марка LMK - Litex Motors Corporation. Техническата й разработка ще е заимствана от базовите автомобили, но новостите в нея ще я изравнят с европейските стандарти за безопасност, въглеродни емисии и др.

 

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=817114

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×