Jump to content

krisko92

Members
  • Мнения

    10
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от krisko92

  1. Много уважавам всички видове алтернативни начини за транспорт като велосипеда, но е време да се въведът законови промени и колоездачите да носят отговорност за действията си. Не може всеки да прави каквото си поиска и после да се търси отговорност от водачите на МПС - не е изобщо справедливо. Достатъчно са примерите за възрастни хора, които шарят наляво надясно, постоянно засичам велосипедисти със слушалки, което е безумие. Отделно на междуградски пътища много често има групички от по 5-6 човека, които не карат един зад друг както е по правилник, а са се разпростряли по цялото платно и си говорят най-необезпокоявано, докато покрай тях фучат коли. Специално за мен такива неща са недопустими и е редно да има ясни и точни правила и отговорнисти за всички, стъпили на пътното платно.

  2. Колеги, доколкото знам докато феродото е все още ново - при самото спиране върху него се образува фрикционен слой. Ако обаче по-време на образуването му се спира много рязко, един вид се нарушава формирането на слоя и спирачките прискърцват, докато "нарушения" слой не се износи. Спирането докато феродото е все още ново трябва да е плавно, без "коване" и рязко мачкане на педала.

  3. Аз също сипвам бензин от ОМВ и от обикноврния 95 и от 100 октановия. Много съм доволен и от двата. Чувам добри отзиви за дизела на Ромпетрол и на Петрол. Но съм имал проблеми с бензините на Шел - имах зацапване на свещите.Възможно е да е попаднала вода в нафтата им. Фирмените ни коли ги карат с нафта на Лукойл. При -15 беше почти невъзможно да ги запалят. Следващите вечери охраната ги палеше всичките да работят за да могат да тръгнат навреме :) Така че колега и с на Лукойл нафтата се случват същите проблеми.

    Въпросът наистина е, има ли добавка или няма в нафтата на ОМВ? В тази на Петрол(Екстрафорс) слагат добавки на Сонакс против замръзване :)

     

    Май зависи от конкретната бензиностанция ми се струва. Въпроса е ако намериш едно място, в което константно е добро горивото да ходиш все там. Иначе и с Петрол проблеми не съм имал - дизел и бензин.

  4. Да ви питам, само от тази нафта на ОМВ ли слагате? Защото ако тя е с добавка против замръзване, а вие да кажем сте сипали нафта от друга бензиностанция, карали сте и ви е остала от нея да кажем 10л. Слагате от нафтата с добавка за до -30 градуса - да кажем 10л. Тогава нафтата ви ще замръзне да кажем при -15 градуса. Но в рекламата се казва " гарантиран стар при ДО -30" което значи, че може да имате малко проблеми с паленето и при да кажем -25градуса, което пък при смесване с обикновената нафта може да доведе до проблеми и при -10градуса. Но ако резервоарът ви е празен и сипите само от нея, и тогава имате проблеми с паленето при -10градуса, то тогава....

     

    Абе с две думи става като с течностите за чистачки - колкото по-разредени, толкова по-лесно замръзват :)

    Колега преди това с Лукойлската нафта палеше без проблем. На следващия ден след като беше сипано от OMV при същите градуси отказа. Отделно че не съм единствения с оплаквания оттам. Лятото като сипвах на скутера ми бензин постоянно се давеше и отказваше да пали нормално, а при него много добре се усеща качеството на горивото, защото двигателя е малък и маломощен.

  5. За зимата за да съм сигурен ,че нафтата ми няма да замръзне ,аз използвам добавки против замръзване.Много е изписано за и против добавките ,моето мнение е,че помагат,някак си не мога да се доверя на бензиностанциите и рекламите им.

     

    Аз ползвам една на Castrol. По неволя този ден не сипах, имайки доверие на "хубавата" нафта.

     

    аз съм питал в ОМВ лично и това ми го каза бензинджията. нафтата е по-хубава, но няма добавка за замръзване.

     

    В такъв случай имаме пълното право да си искаме правата, защото получаваме продукт койтоне отговаря на спецификациите. Мисля че е крайно време да се създаде независим орган който да проверява качествата на горивата и да санкционира бензиностанциите ако те не отговарят на описаната характеристика. Не знам ще го доживеем ли обаче :)

    • Upvote 1
  6. Просто констатирам какво пише в сервизното ръководство, а междувпрочем същото го пише и в книжката към колата. Производителят ясно го е посочил и сигурно не би рискувал, друг е въпросът какво и колко знаем за съвремнните масла :) . И не става въпрос за икономии от подобна смяна, а дали би могло да се намери такова масло с истински показатели съгласно посочената спецификация...

     

    Повечето производители си указват какво е маслото, даже коя марка е за предпочитане(което е по-скоро реклама, но все пак).

     

    Факт е ,че повечето скоростни кутии нямат пробка за източване на маслото ,а само такава ,която служи за проверка на нивото. Определено ако се пристъпи към смяна трябва да се подбере качествено масло,защото най-малкото рискуваме при студено време скоростите да не влизат.Според мен е оправдано смяна на маслото на скоростната кутия на автомобили ''нов внос'' на неизяснени километри ,които най-често са 200-300 хил. защото вечни масла няма.

     

    Е вискозитета и типа на маслото трябва да се спази задължително. Отделно не са малко случаите на коли с разбити скоростни кутии вследствие на дълга работа без масло. Когато се появи лек теч, или по-скоро сълзене което е трудно забележимо лека полека нивото намалява и се стига до проблеми. Така един мой познат си взе Scenic 4x4 вследствие се наложи да търси нова скоростна кутия, защото старата е карана дълго време без масло и е скапана. Мисля че олекна около 3000лева :)

  7. в OMV MaxxMotion няма добавка против замръзване. в алпин дизела имаше, ама тази година не се предлага

     

    Правят му реклама, че е безпроблемен до -30 градуса. Щом няма добавка значи това е подвеждане на потребителите. Пък и те имената на горивата си ги сменят постоянно. Пък ако за теб е нормално да дадеш 2.83лв/литър за продукт, който се представя и рекламира като качествен, а при -10 градуса е замръзнал не знам какво да ти кажа :)

  8. Механичната скоростна кутия на Форд Фокус-а , който карам, е необслужваема по отношение смяна на маслото. Прилагам извадка от Focus service Manual, който го имам в електронен вид на руски език:

    Focus service Manual_GEAR.pdf.doc

     

    Колега много са колите на които не им дават смяна на маслото. Не че не им дават, а не го описват като задължително. Но ако разсъдим правилно можеш ли да си представиш какво е станало с маслото след 100 000км примерно, или пък 200 000км, като се знае колко от колите са с неясни километри и са може би и на повече. На фона на всичките данъци и годишни обслужвания едни 30-40лв. за трансмисионно масло поне 1 път докато колата е при теб не мисля че ще и навреди.

  9. При мен досега на -10 пали без проблеми. Трака малко повече и скоростите влизат по-трудно, но е нормално. Да се оплача от OMV MaxxMotion дизел - на следващия ден след като заредих отказа да запали сутринта с него. Рекламират го до -30 и е 2.83лв./литър. Попринцип зареждам от Лукойл и досега проблеми оттам не е имало.

  10. Баща ми се занимава само с моторни масла. На всички коли които имаме маслото го сменяме на 10 000км. Говорил съм си нашироко с него и казва, че попринцип повечето масла могат да понасят и до 15 000км, но дори и да е така една кола, която се кара интензивно градско например и то в интензивно запрашена среда 10 000км е напълно разумен пробег за смяна на маслото и всеки ценящ състоянието на колата си го прави на толкова. А за Long Life маслата има много разноцветни мнения - лично аз в чужд форум на BMW съм чел специално за тях и какви щети бяха нанесли на една 3 годишна 7-ца - целия двигател беше в налепи вследствие на запичане очевидно. Но всеки си решава за него си :)

×
×
  • Създай нов...