Jump to content

Поставяне на водородна клетка на моторите.


st.videv
 Share

Recommended Posts

Вчера имах възможност на видя и да пробвам Нисан Примера дизел 126 коня с водородна клетка за електролиза.Давала икономия 20-25%. Естествено натиснах чичко Гугъл и прочетох доста неща за нея.Противоречиви , като за всяко нещо ново. Лично мен ме притесняват две неща. консумация около 20А-генератора трябва да ги осигури и това, че водорода с маркуч и щуцер се влива при въздуха преди въздушния филтър- не е ли опасно, като се има предвид, че не се пипа основното гориво. Има ли някой с опит да го сподели. Иначе по 400-600 лева ги поставяли. 

Link to comment
Share on other sites

25 процента не са никак малко. Тва са 2.5 литра по-малко на 10, което ще избие цената от 600 лв суепр бързо. Дори не знаех, че на пазара се предлагат такива решения. Усети ли разлика във вървежа ? Каквато и да е ?

 

Съжалявам, че не мога да предложа нищо конкретно, но любопитството ми се събуди :)

Edited by valery
Link to comment
Share on other sites

Вече имаше тема, в която се обсъждаха. Накратко - това е пълна измама и тези 25% само можеш да ги сънуваш. Цялата теория зад водородните клетки е безумна и няма как да работи, а ако не се лъжа и MythBusters показаха, че са пълна измама. Използваш енергия от алтернатора, с която да предизвикаш реакция, при която се отделя водород, който да смесиш с горивото и да изгориш за енергия. Не само че не ти подобрява разхода, а дори малко го влошава, но достатъчно малко, че ако си сложиш такава клетка и започнеш да караш по-бавно и разумно на подсъзнателно ниво, ще докараш по-малък разход от обикновено - но не повече от 5-10%, зависимост колко агресивно си карал преди.

 

Все едно да имаш ел. автомобил с огромен алтернатор, който да ти зарежда батериите докато караш, с енергията от ел. двигателя, който се храни от въпросните батерии :)

Link to comment
Share on other sites

Няма лошо в обясненията ви, Разбирам, че това не е перпетум мобиле/вечен двигател/,  но проста сметка 20А от алтернатора х12 в=240 вата кола с мощност 100кв/ като моята/ и 240 хайде 250, че по лесно се смята 250:100000= 0,0025 или 0,25 % от мощноста на мотора отива за разпадането на водата на водород и кислород, аиде със загубите 0,3 %.Тук има нещо във разпада, който дава по калорично гориво. Друго маркуча е прозрачен и се виждат мехурчетата водород- минават през филтър да се очистят от водата и директно във филтъра.за въздушната смес. Не си убедителен, покажи къде греша...Два атома водород и един кослорот, но тук има нещо в енергииния заряд на атовмите- помагайте да стнигнем до истината...

Link to comment
Share on other sites

И аз като (пишман) инженер нека да се изходя по темата :)

 

Първо - тези 100 кВ двигател много рядко са 100, а често са много по-малко и 20 ампера повече при алтернатора със сигурност ще имат някакво значение.

Второ - мисля някъде бях чел, че при съвременните двигатели процента на изгарянето на горивото е много голям (а точно това твърдят хората за ННО - че горивото изгаря по-добре при присъствието на водород). При по-старички и неефективни двигатели може и да има файда от подобна система.

Трето - някъде бях чел за някакви митични честоти, при които се постига максимума на ефективност при разлагането на водата. Та там може и да има нещо, което да намалява разхода, но със сигурност инсталираните от разни майстори системи са с прав ток.

Четвръто - цена от 500 лв за няколко листа стомана, 5 метра маркучи и 2 буркана... Айде няма нужда.

 

Тази "мода" тръгна от щатите преди 10-на години. Щатите са меката на "зеления хайвер" за такива неща и затова много не трябва да им се вярва. От друга страна там карат много по-различни автомобили от нас в Европа - с големи, лакоми двигатели. Та може при тях да има някаква икономия. Но как един съвременен дизел (примерно), който вече харчи 4 на 100 да постигнеш повече икономия?

 

От ННО генератори иначе стават страхотни горелки. В ютюб има много клипчета...

Link to comment
Share on other sites

Значи бързо се усъвършенства. Ще чакаме, това ми бе въпросът-някой сложил ли е и отчел ли е икономия....А горелката е доказателство , чи има добър дебит на водород, а той гори - значи може и да се вкара в двигател. Такъв или с по различна конфигурация, но може. Ще чакаме....

Link to comment
Share on other sites

Кое му се усъвършенства бързо? Тия неща (металургията, заваряането с одород) се знаят и правят от 50+ години...

 

И колата ти е 100 киловата при някакви обороти близки до максимума, обикновено като я караш икономчно произвежда 20-30киловата.

 

Истината е съвсем проста - за получаването на водород от електролиза се изразходва повече енергия, от тази която после се освобождава при изгарянето му.

Иначе, че водорода е става за горива. Става, ама номера е да го добиеш с малък разход на енергия. Така че тоя простащина няма да я бъде. Ако има масови коли движещи се с водород, то няма да има нищо общо с тази "клетка".

Link to comment
Share on other sites

а някой сеща ли се какво се отделя при окисляване /горене/ на водорода? Водааааа, ама не вода ами пренагрята пара, която е доста агресивна. Нещо за повече за смазването има ли? И ако няма не се ли намалява рязко ресурса на двигателя? Тези и още доста въпроси ми остават без отговор, макар, че от доста време чета, гледам клипове и се интересувам от това, което излиза като информация. Единственото, което ми се изясни е, че при дизеловите двигатели е по-голям шанса да доведе до икономия, тъй като водорода гори с доста по-висока скорост, като така променя фронта на горене - от факелно към обемно. В същото време обаче няма кой да го пали - нафтата го пали. Е така ама като го пали нафтата за времето на един горивен такт при 2000 об/мин остава ли време водорода да се запали, да изгори, че и дори да промени фронта на палещата го нафта...  Пък ако не изгори при такта, а в генерацията /или част от него/ каква температура ще се отдели там където няма охлаждане? И за последно - каква е разликата в температурите на горене на нафтата и водорода? ...май ще трябва и по-добро охлаждане, че и по-корав алтернатор и всичко това не трябва да е на едно място,  че водород, кислород и искри не вещаят нищо добро...

...по-горе, където пише водород, да се разбира оксиводород /HHO/

Edited by JI_GIT
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...