Jump to content

mortix

Members
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by mortix


 1. Малко превод от завода на Haval в Русия, предимно се отнася за Haval F7 /кога ли ще дойде в БГ?/, но е валидно и за Н6:

  Голяма част от оборудването е внос от Китай. Другите са Италиански преси Fagor, немски заваръчни роботи АВВ и японски боядисващи роботи PPG.

  ПОЦИНКОВАНЕ.

  Желязото идва поцинковано, след това се штампова, заварява, почиства се готовото купе, обезмаслява се, следва активация на метала, потапяне във вана за катафреза /не съм сигурен в БГ превода/, изплакване и изсушаване в термична камера.

  ДОСТАВКИ.

  Много от частите се доставят от световно известни марки. Кутий ZF и Getrag, системата за пълно окачване Borg Warner, оптика Hella, електроника и спирачки Bosch, горивна система Delphi, системата за безопасност Autoliv и т.н. Компонентите на тези фирми се използват в много масови и премиални марки и са се доказали като качество. Примерно, немска група от фирми Schaeffler, нейни продукти са известни по имена като INA, FAG, LUK. Това семейно предприятие от 1883 година днес се явява един от най-големите и технологични производители в Европа. Schaeffler доставя маховиците за двигателите, а също така отделни детайли за съединителя, за скоростните кутий и за шасито. Освен това, Haval има собствена научно-иследоватеска база. В седем страни днес работят технически центрове на фирмата: Китай, Индия, Южна Корея, Япония, Австрия, Германия и Америка. Това дава възможност на Haval да разработва и да поставя собствени компоненти и системи. Например, всички модели на Haval  са оборудвани с двигатели собствена разработка.

  АСК GWM 7DCT450. 

  Миналата година те за първи път представят роботизирана кутия с двоен съединител 7DCT. Той е създаден от екип професионалисти под ръководството на инж. Герхард Хенинг, който 14 години оглавява отдела за разработване на автоматичните скоростни кутий на VW и 11 години е главен отговорник по трансмисийте на тежките и леки автомобили на Daimler. При него в VW е направен първият в света 6-скоростен автомат за предно и задно предаване, а в Мерцедес е отговарял за роботите 7DCT и 9DCT. По време на проектирането на 7DCT за Haval, фирмата получава 85 патента за трансмисията на новия Haval F7. Днес с кутията 7DCT са снабдени всички нови автомобили: Haval H6 New 2019, младежкият SUV Haval F5 и новият Haval F7. Плюс Haval има няколко собствени платформи, върхи които се строят различните модели на марката. Кутията тежи 83 кг., има собствена система за охлаждане с ел. помпа и топлообменик, "завързани" към охлаждането на двигателя, така че, кутията добре се съпротивлява на прегряване. Механична помпа избутва масло с понижен вискозитет /заявено е, че вискозитета е 30% по-нисък от на другите производители/, температурния диапазон на работа е от -40 до +140 градуса. И най-важното - заявеният ресурс на кутията - 300 000 км.

  ДИЗАЙН.

  Със създаването на облика на Haval F7 се е занимавала цяла група европейски звезди - примерно, Пиер Леклерк и Реимон Джина /успешно работили в BMW и Alfa Romeo/. Сега в това направление в Haval работи британеца Фил Симонс, който е рисувал Land Rover.

  При разработкат на кросовъра F7, флагмана на линията F, са били привлечени за сътрудничество ведущи световни производители, брендовете на които са станали символ за качество, надеждност и ведущи световни технолигии на пазара на автомобилните доставчици. Bosch, Borg Warner, Continental, Mahle, Autoliv, Webasto и други. Ефективните и надежни турбини са производство на Bosch, а чистотата на въздуха се осигурява от филтрите на Mahle. Традиционен партньор на Haval е Borg Warner. Haval F7 е със система за пълна предаване с интелктуално управление на разпределението на въртящия момент Borg Warner NexTrac, осигуряващ във всички пътни условия оптимално распределение на тягата между колелата. Електромагнитната многодискова муфа има минимално време за реакция - под 0,1 сек. Въртящият момент се разпределя между осите - 50:50 и 90:10, което позволява при движение в нормални условия максимално да се икономисва гориво, а при пързаливо или нееднородно покритие - да се съхрани максималната устойчивост и динамика. Освен това, системата на Borg Warner предлага и няколко режима на работа /4 или 6 в зависимост от комплектацията/ с различен набор от настройки за различните условия на движение.

  Едно от най-съвремените на днешен ден решения в тази област е новото поколение на системата ESP Bosch 9.1 с електро-хидралично управление, което помага на Haval F7 да съхрани стабилност в движението на най-различни пътни условия. Ред други електрони системи за безопасност и помощ за шофьора се доставят от Continental. Надеждните и удобни ремъци за безопасност са от шведската фирма Autoliv. Webasto Group е проектирал панорамния покрив, най-голям в класа си, повърхност на остъкляване 0,83 м2, в отворено състояние площа на отворената повърхност е 0,36 м2.

   

  Превода е с известни съкращения, може да имам и няколко грешки в терминологията :)

  • Like 1

 2. Китайци....

  То е малко встрани от темата, но в Русия, почти няма марка автомобили, която да няма завод там..., както и от китайските производители (последен завод в Тула на стойност около 2 млрд.), които пък спряха с имитацийте и "откупиха" добрите специалисти от BMW, VAG групата и т.н. (Geely примерно отдавна купиха Volvo).
  Моите пет стотинки са: Цена "гол" VW Tiguan - 48 705 лв. в БГ, 36 418 лв. в Русия по днешен курс, като руската Trendline е като нашата Comfortline (53 882 лв. в БГ), примери много. Разгледайте просто нашите Рено "цени" и техните и т.н..
  Относно пък китайците, там въобще е друга тема. Тяхното автомобилостроение за 10 години мина път, което европейското е минало за 40... Разгледайте Шанхай изложението. Примерно новият Haval F7 и F7x, 85% поцинкована купе, АСКП с 2 "мокри съединителя" и т.н. или пък Geely Atlas - от 32 000 до 45 000 пълен комплект...
  Volvo, Bosch и т.н., 2020 г. Geely FY11...

  Това го бях писал на един почитател на VAG групата...


 3. На 19.02.2019 г. at 11:16, orionbg написа:

  Hover-a го карах горе долу 2 години и половина и "цели" 11к километра (предимно градско)

  Няколко пъти съм го гледал отдолу, но все си е като нов като се измие. А и да гние да гние... те дават до колко си спомням 8 години гаранция на купето против поява на ръжда.

  В Русия вече има коли с над 300к пробег, проблеми по купе, скоростна кутия и двигатели няма.


 4. Казвам се Ники, от северо-западналата губерния /Лом/... За годините си смених 5 автомобила, предимно немски, последен е италиански - Fiat Croma 2011. Мисля, скоро да взема нещо от SUV вариантите и така попаднах на бренда Haval... Регистрирах се във форума за да получа няколко отговора, както и да дам малко инфо, понеже доста разгледах за китайското автомобилостроение, но за съжаление, не и в българското интернет пространство, тук таково инфо просто е прекалено малко или отсъства...

×
×
 • Create New...