Jump to content

бат'Бойко

Members
  • Мнения

    112
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    1

Мнения публикувано от бат'Бойко

  1. Нали това уж е българска кола за българския пазар, защо да не се напрегнат? За какво е всичкия този маркетинг? Нали всеки се бори за клиенти в тая криза? Какво толкова има да кажат на китайците, да сложат жълта боя вместо червена, примерно? И да боядисат няколко бройки в жълто, след като предварително се знае, че ще има пазар за тях! Каква е тази дискриминация към жълтото? Жълтото не е ли цвят?

    А на въпроса за другите марки, в момента карам жълта "Октавия" която шефа ми купи от магазина чисто - нова жълта преди 5 години, тогава стартира фирмата и началството купи 30 броя чисто нови жълти Октавии. Едно приятелче от друга фирма преди 2 години си купи жълто Авео пак чисто ново.

     

    Прав си, но завода в Китай няма жълто. Пък те работят с хиляди бройки и да праснат 5 или 25 жълти си е организационен проблем но все пак мисля че най-добре е някой от диларите да вземе отношение. :)

  2. Здравейте, имам следния въпрос, възможно ли е закупуването на лизинг на въпросният автомобил с цел таксиметрова дейност и предлага ли се автомобила в жълт цвят?

    Благодаря за вниманието!

     

    Тука има контакти на дилари, обърнисе към този който ти е най-близо. http://www.greatwall.bg/dilari.html

  3. Аз съм нов горд собственик на Волекс ц 10

    Даже още не съм му сипвал.

     

    :) ЧЕСТИТО!!! Да си я караш с здраве!

    Пожелавам ти много без аварийни километри, всеки 3-4 години нова кола!

    Като гледам аватарат ти си мисля че сме сродни души! :occasion14:

  4. Хубаво е само да се гледат краш тестове, но аз вчера май щях да се обърна. С около 70км/час на много плавен, завой на около 90О, който се оказа със силен обратен наклон и едвам го удържах в пътя с навлизане в насрещното платно....Добре, че нямаше никой насреща!!!

    Сух асфалт, не знам колко е бил нагрят, щом въздуха беше 40+, имаше добро сцепление според мен, а дали не е бил и лепкав!? . Само двама човека в колата и никакъв багаж.

    Та питам, знае ли някой с каква скорост и при какъв радиус на завой се премества центъра на тежестта извън вратите :confused2: ?

     

    А това за коя кола става вапрос? (Кой модел)

  5.  

    Благодаря за информацията :) Преди време писах дълго писмо с мнения, похвали и някои оплаквания, но нищо няма като отговор. Сега вече нямам същия ентусиазъм да пиша. Не знаех че не работи. Пък може и да го тествам :).

     

    Благодаря

     

    Писал си на контакти, а ''въпроси'' е раздел със стандартни отговори на често задавани въпроси. :)

  6. аз не мога да разбера защо трябва да се добавят разни after market изобретения към автомобилите.

    знам, че в много страни пищящите аларми са забранени по закон.

    колата си има централно, има си имобилайзер, светкат мигачи и фарове при отключване/заключване, застрахователят ги признава - КОМУ Е НУЖНО?

     

    едно време колите нямаха централни и имобилайзери и се добавяха, ама сега.... от малък знам, че алармаджия и газаджия не трябва да пипа колата, защото прави само бели

     

    Е моята като я взех нямаше централно, а е произведена края на 2008г. Трябва да се сменят части от заключващият механизам защото този модел е с ''особени'' ключалки които се отключват само с ключ механично. И електрическият механизам ''няма за какво да бъде захванат'' та тази ''особенност'' създава описаните проблеми. Фабрично решли да му сложат някакви ''жила''за по-евтино защото това е работен автомобил и е ''бюджетен'' модел. Та Тойта го напРЙли с ''жила'' и сега си го :sex: карам!

    • Upvote 1
  7. Така я дайте аз малко да ви разкажа, мой-те преживелици с алармата :violent1:

     

    През 2009 (Февруари) си купих нова кола (Тойота) беше престояла в автосалона около 3 месеца ма... Нова аз съм първи собственик. Така поръчах си аларма от скъпите, отидох да ми я инсталират и прас изненада :-\ ама това е хайлакс не може трябва да доплатиш японците са направили ключалките на този модел не с лост-чета ми с жила (тънки стоманени важенца) трябва да сменяме разни части по ключалките още 80 кинта. Сложиха алармата и всичко страхотно :) 3 месеца си работеше и се започна отключва ма не заключва :huh: отидох пак имаше 1 година гаранция оправиха е и работи 2-3 седмици и пак, ма почна и да се заключва оставяш я отключена и след 30 секунди се заключва :sex: ключовете с алармата са вътре :D . А би трябвало за това време само да се прекъсва, стартер-ат и бензина но се само-заключва ей така от-време на време оправиха е още 3-4 пъти и взех да свиквам отключвам с алармата след това с ключа ВСЯКА врата по отделно при-това за 30 секунди, иначе пак с алармата Разредих ремонтите само от време на време (около 6-7 пъти) а не щом се развали и така година и половина след това окончателно се отказах и си карам така първо с алармата после с клучът. После освен че не заклучваше спря и да отклучва, такаче всеки път! Отклучвам с алармата после с кучът по същият начин и заклучването! :huh: И винаги за 30 секунди! Тъй като това е работна кола процедурата се повтаря от 5 до 30 пъти на ден! В зависимост от работата която върша и така от 2009 до СЕГА!!! Като ви чета, та да ви завидя на проблемите :P

  8. В България и това е пладнешки обир, май ! Какво значи лизинг , значи вид наемане с право на изкупуване , е тогава след като си платил първоначална сума процент от цялата стойност , платил си всички знайни и незнайни такси и застраховки на името на лизингодателя, правил си вноски , защо да не можеш да върнеш колата по някое време поради свои си причини и пито платено . Как ще ти искат разликата от това, което те ще вземат от продажбата . Или това не е така или просто това не е лизинг , а нещо друго дето прилича на обир с взлом !

     

    В България повечето неща са си като трябва ма много са тези дето ''мрънкат'' за глупости НПЪЛНО НЕ ОСНОВАТЕЛНО!!!

    Да а ма не! Лизинг ат е вид наемане с право на изкупуване, но също и сделка която сключваш и си се подписал и не може да се отказваш ей така :bootyshake: от тази сделка давам следния пример купуваш си пикап с лизинг за 5 години и през първите 2 му чукваш 200 000 км късаш му седалките, ок липваш ги с цимент, кал, масло, хубаво го одираш отвън и вътре редовно го претоварваш и казваш:

    наемател: ''абе нещо мисля че вече не ми тряа ко'то съм ти платил добре за другото се управяй''

    лизингодатела: '' :icon_cyclops_ani: ма в това състояние не мога да му взема и 5000лв''

    наемател: ''твойту диридже нимъ късай упрайсъ :bootyshake: ''

     

    Ами зависи. Сега ще тим дам следния пример: Искам да си купя телевизор, но нямам пари. Решавам да искам от теб назаем и ти се съгласяваш. Плащам първоначална такса и започвам да ти плащам всеки месец вноски. След някой и друг месец решавам, че по някаква причина повече не искам да ти изплащам телевизора и отказвам да го ползвам и да внасям вноски. Е на теб ако не ти трябва телевизор то какво ще го правиш този? Ще си го гледаш за красота и ще се питаш защо си бил толкова глупав да ми дадеш парите и сега имаш 1 телевизор, който за нищо не ти трябва (примерно). И в този случай ще поискаш да си върнеш парите, които си ми дал. Най-напред би се пробвал да го продадеш, да сумираш парите от продажбата и вноските, които съм ти дал и останалото да търсиш от мен. Ами ето така разсъждават и лизингодателите. Когато човек реши да си купува кола на лизинг трябва добре да си помисли преди да се реши на тази стъпка. И какво значи платил си всики знайни и незнайни такси и застраховки на името на лизингодателя? Всички такси и застраховки си е редно да ги плащаш ти, защото ти използваш колата, а не лизингодателя. И е съвсем логично колата да се води на името на лизингодателя, защото служи като гарант и така не може да я препродаваш когато си поискаш. При мен лизингодателя дори ми предостави избора към кого да е застраховка автокаско. В списъка присъстваха всички големи застрахователни компании. Разбира се винаги е най-хубаво да си купим колата в брой и да не се занимаваме никога с лизингодатели, но не всеки може да извади толкова пари накуп.

     

    много точен и коректен пример :)

     

    Повечето авиокомпании взимат самолетите си на лизинг при това става дума за стотици милиони долари или евро, по някое време авиокомпаниите връщат машините , лизинговата компания ги прелизингова на друг клиент и така до като има ресурс самолета или някой не го закупи окончателно . Ето това е истински лизинг според мен. Впрочем в САЩ има и по изчистени за клиента схеми , плащаш само месечна рента , всичко е калкулирано вътре, но реално без мошеничества и караш колкото време ти трябва колата ,а след определен срок връщаш и можеш да поискаш чисто нова отново ...

     

    правилно но това се казва ОПЕРАТИВЕН ЛИЗИНГ!!! има огромна разлика, нормално е много по-скъп. :)

  9. това с гумите е основното, моите са много зле и затова имам ядове, буквано на равно не съм можел да тръгна,където всички други си минават без ядове

     

    Това е много опасно, за теб и другите, смени ги веднага! Не ми се мисли какво ще стане ако в някаква ситоация найстина ти потрябва соирачка! :icon_pale:

  10. Е.......не. Чакпъккккк

     

     

    П.С. То в началото Гриша Ганчев е искал да прави самостоятелна марка на основата на китайските модели с някой промени по-външния вид и вътрешноста но ония не са се навили. Щеше да е яко да бяха с български имена! :love7: Тогава щях да продам двете си коли и в първия ден от продажбите в 4 сутринта щях да съм на вратата на първия автосалон!

  11. Е.......

    То в началото Гриша Ганчев е искал да прави самостоятелна марка на основата на китаиските модели но с промени по външния вид и вътрешноста, но уния не са се навили..... Щеше да е яко да си бяха с български имена!

×
×
  • Създай нов...