Jump to content

niksan_nng

Members
  • Мнения

    9
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от niksan_nng

  1. niksan_nng

    Акумулатор C10

    Размери (Д,Ш,В) 207x175x175 мм. десен плюс Ако е по-голям няма да влезе в стойката и няма да можеш да сложиш скобата която го държи. а За пацитета, колкото по-голям успееш да намериш с тези габарити, толкова по-добре. Аз в момента съм с този: http://www.abt2001.bg/bg/cp_10/bosch-52-ah-12v-s5_18#photo[gallery]/0/
  2. В допълнение на колегата Красимир. Идеален заместител на борд компютър, в съчетание със смартфон и приложението torque pro . В зависимост от това какви датчици има в колата, може да покаже доста данни (много от тях са аналитични а не живи). Кратък списък: скорост, средна скорост за пъуването, време на пътуването, изминато разстояние, разход на гориво за пътуването и среден такъв, различни температури, на въздуха, на охладителната система, на маслото, налягане на турбината ако има или вакуум на дроселовата клапа, налягане на маслото, напрежение на алтернатора, положение на педала на газта и още много други. Може да чертае различни диаграми, и още няколко функции. Взех си я основно заради показанието на разход на гориво понеже нямам борд компютър. Ама бързо ми мина мерака и сега се търкаля в жабката.
  3. niksan_nng

    С10 не пали

    Ами да ти кажа честно, не съм я търсил. Приемчика в сервиза така ми обясни когато си я прибирах. Захранващия кабел на стартера се бил откачил заради въпросната букса. Сега по памет не мога да ти кажа къде точно се намира, трябва да погледна. Надявам се до края на седмицата да имам възможност, понеже колата няма да е при мен.
  4. niksan_nng

    С10 не пали

    Колега poroinik, при мен се случи подобна ситуация като твоята. При подаване на контакт всичко изглегда наред, таблото светва помпата на газовото работи, захранване има на всички системи, но стартера не върти. Оказа се че буксата на захранващия кабел на стартера се е "разпаднала". Ако все още не си оправил проблема и акумулатора е читав, пробвай някой да те дръпне и включи на скорост. Гаранция че ще запали. А за компютъра на газовото, не мога да помогна.
  5. Вчера смених задните амортисьори с не оригинални в оторизирания сервиз в Стара Загора. Разликата е осезаема. Сега вози по-твърдо. А случайно някой да знае дали задни пружини от тойото ярис 2-ро поколение пасват на нашите волекси?
  6. Здравейте колеги! Някой сменял ли е задни амотрисьори на волекс? На мен ми се налага за втори път. Първо ги смених на около 35 000 км, гаранционно. Казаха че били дефектни. Сега на 105 000 км, левият си чака за смяна.
  7. Valery, най-вероятно ти се е откачил маркуча за пръскалките. Погледни в двигателния отсек, ако е мокро, това е. Корите са на щипки и лесно може да се провери. Аз моята още като я взимах от дилъра имаше същия проблем. Пръскаше само на задното стъкло. Оказа се че липсва маркуч или тройник, не помня вече.
  8. Здравей jeko. Когато облегалката е изправена максимално гумата се събира точно в пролуката между облегалката и кората. Размера на гумата не го помня, но би трябвало да е този, който е посочил Boyko23 (125/75/16). Ще го проверя и ще ти кажа.
  9. jeko, аз съм си решил проблема като вързах резервната гума с ремъци за облегалката на задната седалка. Така хем винаги я нося с мен, хем не пречи в купето. А и не заема много място в багажника като е изправена плътно до облегалката. Лошото е че не може да се пусне облегалката назад, но мен ме устройва този вариант.
×
×
  • Създай нов...