admin

CarSpending.com: Сайт за следене на разходите по МПС-то

102 posts in this topic

Здравейте, колеги!

 

Искам да ви представя една система, която разработвам от вече година самостоятелно като хоби. Става дума за сайт за следене на разходите по МПС-то, напълно интернационализирана, българизирана. С това сайтче можете да записвате разходите си за гориво и поддръжка на мотоциклета или автомобила, като системата изкарва доста статистики за харчовете и разхода на гориво. Тъй като още стадият й на разработка е доста ранен, още не искам да споделям всичко, което съм замислил да може да се прави, но общо взето целта е да стане лесна за използване сервизна книжка на грижовния собственик и енциклопедия от статистики за всеки модел МПС, да дава възможност на хората да обменят информация, да оставят обратна връзка за местата, където харчат парите си и тн. Постоянно качвам нови работи и месец след месец става все по-завършено, обширно и тн. За сега всъщност могат да се правят записки само за гориво, скоро ще може и други разходи да се добавят.

 

И така ако съм грабнал интереса ви, можете да видите профила ми тук:

http://www.carspendi...les/CarSpending

 

Това е профилът на автомобила ми - можете да видите какви записки има, какво може да се прави:

http://www.carspending.com/bg/profiles/CarSpending/1-honda-accord-i-ctdi-executive

 

Самият сайт, разбира се е:

http://www.carspending.com/

 

Ако някой от вас ползва SpritMonitor.de, знае за какво става дума - аз бях техен потребител, но имаше прекалено много неща, които не ми харесваха и реших, че мога да направя по-добре (в дългосрочен план). Подчертавам, че системата е напълно безплатна и винаги ще бъде. Целта е да се натрупа систематизирана информация, която да помага на хората :) Ако все пак решите да използвате системата и намерите бъг или искате нещо добавено - можете или да използвате оранжевия бутон "FEEDBACK" от ляво на екрана или да ми пишете тук в темата. Ако имате въпроси, ще се радвам да съдействам на всеки. Когато добавя нещо ново, ще пиша в темата, в случай, че на някой не му е безразлично.

 

Тъй като дадох инициативата за този форум, бих се радвал изключително много ако се съберат собственици на коли с емблемата на Great Wall и ще мога да използвам статистиките от сайта, за да покажем точно колко горят тези коли и точно колко струва тяхната поддръжка.

 

Ако решите да използвате системата и се регистрирате - може да използвате тази тема, за да покажете колата/мотора си (също така може да си сложите специален код за сигнатура като моята, която ще се променя всеки път когато си добавите зареждане на автомобила). Нещо повече - искам потребителите на форума да са част от процеса, в който системата се развива и активно да дискутират, друг е въпроса дали сайта ще ги спечели.

 

Благодаря на всички, които са прочели дори част от изписаното :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Това е профилът на автомобила ми - можете да видите какви записки има, какво може да се прави:

http://www.carspending.com/bg/profiles/CarSpending/1-honda-accord-i-ctdi-executive

 

 

Това не се отваря - ето го истинския профил на хондата ти http://www.carspendi...-ctdi-executive

 

Иначе за Волекса смятам да го ползвам активно. За рендака няма смисъл, защото само ще ме е яд колко много пари съм пръснал по нея :mellow:

 

Наистина ти желая успех с проекта - идеята може да не е революционна, но може да се развие до безкрайност(функция на свободното ти време предполагам)...

 

Поздрави и ще даваме мнения!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Митко,регистрирах се и пробвах да си сложа в подписа линка от сайта,но не стана.Би ли внесъл разяснения как по-точно става.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Влизаш в сайта на "Форумна картинка" и копираш BB код, а не HTML код. Влизаш си тук във форума в "Моят профил" и даваш "Редактиране на профила" -> "Смяна на подпис" и после просто поставяш (paste) на BB Код-а. Записваш си подписа и сигнатурата ще ти се появи.

 

Ти какво си опитал да направиш, че не се е получило?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно както го описваш.И ми изписва това,а и тука не мога да си кача аватар :

Грешка

Съжаляваме, но е станала грешка. Ако е възникнала въпреки коректно ползване на функциите на форума или обяснението по-долу не я оправдава, моля прочетете помощните файлове или се свържете с екипа на форума.

 

[#10211] Може да използвате само до -1 изображения във вашия подпис

Тази снимка надвишава максимално разрешените размери от 0 x 0.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Явно форума има настройки, които не позволяват картинка в сигнатурата, но мен като администратор не ме е спряло. Ще го оправя довечера и ще пиша.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Допълнителните действия за МПС-то на профилната страница (Добави картинка, Обнови превозното средство, Форумна картинка) ги направих като падащо меню - мисля, изглеждат по-добре, сега ще направя и менюто с настройките за локализация горе по-хубаво.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не съм наясно с начина на въвеждане на данните. Предполагам, че всеки път трябва да се пълни резервоара до горе и съответно да се записва показанието на километража. Ако обаче не се пълни до горе и се запише показанието, какво ще се случи? Няма ли да се обърка средният разход? Видях, че има отметка при въвеждането на зарежданията "Това зареждане не е до горе" предполагам, че като се маркира тук това зареждане няма се взема за смятането на средният разход?!

Ако може малко разяснение по този въпрос, защото на сайта няма упътване за попълването на данните за зареждане!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ще се постарая в последствие да направя пояснения към всяко поле, за да е ясно какво трябва да се попълни, как да се попълни и какъв ще е крайния резултат.

 

Всеки път, когато въвеждаш зареждане трябва да въведеш или километража при зареждането или изминатия път от последното зареждане (изминатия път е задължителен, километража е пожелание, но е препоръчителен). Системата иначе изчислява разхода между пълни зареждания. Можеш между тях да имаш и частични зареждания, това не пречи. Да кажем:

 

1) Зареждаш до горе на 100 000км (това е първо зареждане в системата, изчисление на разход е невъзможен)

2) Зареждаш за 10л на 100 500км (това е частично зареждане, изчисление на разход е невъзможен)

3) Зареждаш още 15л на 100 650км (това е частично зареждане, изчисление на разход е невъзможен)

4) Зареждаш до горе общо 35л на 100 900км

5) Системата вижда, че от последното зареждане до горе си изминал общо 900км, с общо 60л гориво и това ти дава разход 6л/100км

 

При последователни пълни зареждания, получаваш изчисления за разход на всяко. Също така системата ти показва колко пари даваш за гориво, ще направя тези дни да показва и колко ти струва километър пробег.

 

В последствие ще направя да може да се въвеждат данни от борд компютър (ако колата има такъв) - да виждаш за справка какво казва борд компютъра и какво излиза реално между пълни зареждания.

 

Ако има други въпроси, ще се радвам да отговоря.

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добавил съм някои нови неща:

 

1) Когато добавите зареждане - на страницата с детайлите за зареждането вече има карта с бензиностанцията, на която сте сипали, както и вече там може да се видят отбелязаните "Бележки" за зареждането. Вижте прикачената картинка

 

2) Вече няма проблем да се добавят зареждания на Ток и Метан - тоест ако имате метанова уредба до скоро даваше грешка при опит за добавяне на зареждане с метан, защото не беше довършена системата за пресмятане на различните единици, в които метана се продава (за европа е килограми, за щатите са други). Същото важи за електричеството - ако вече се появи потребител с Chevrolet Volt, Toyota Prius Plug-in или Opel Ampera, ще може да си следи харчовете за ток и за бензин :)

 

Отново - ако намерите проблем или имате въпрос, ще се радвам безкрайно ако мога да отговоря.

view_fueling.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Променил съм доста картата с бензиностанциите/автокъщите. Най-вече важното е, че могат да се редактират съществуващи на картата обекти. Има и други благинки направени. Общо взето следва добавянето на други разходи - ремонти, обслужвания, покупки. Което ще отнеме между седмица и няколко седмици според свободното ми време :)

selected_venue.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Стига ве? Моята бракма харчи 15, зимата 20 бензин градско!

А с газта е същото! :toothy12: :toothy12: :toothy12:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има ли възможност за включване и на другите разходи, освен горивото - застраховки, данъци, обслужване, ремонти, резервни части и т.н.?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

В момента се работи по поддръжка, покупки и ремонти - те са общ модул и ще станат до две седмици по моя преценка. Застраховки, данъци и глоби малко по-натам, те са по-различни и всичко гледам внимателно да изпипам .

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

И това което аз забелязах ... брои среден разход само за пълните резервоари ... няма ли възможност за глобален среден разход - всичкото гориво към всичките километри?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Както вече съм обяснил, ако добавиш сега пълно зареждане, ще вземе предвид всички частични в сметката и ще преизчисли средния разход с точност. Но няма как при частични зареждания да се изчисли разхода.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аха, не знаех ... пропуснал съм го!

 

Значи следващото ми зареждане ще е пълно!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

В момента се работи по поддръжка, покупки и ремонти - те са общ модул и ще станат до две седмици по моя преценка. Застраховки, данъци и глоби малко по-натам, те са по-различни и всичко гледам внимателно да изпипам .

ОК. Направи го както трябва. Ама и аз съм нагъл - хем го даваш безплатно, хем за екстри питам... :tongue8:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напротив, искайте това, от което се нуждаете, а аз ще казвам дали е възможно и какъв ред на важност има. Наистина няма как между частични зареждания математически да се изччисли разхода. Но нещата, които са възможни и за които има търсене, ще се радвам да направя, за да може системата да е полезна на повече хора. :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има начин – не е съвсем точен, но грешката намалява с увеличаване на частичните зареждания. Какво имам предвид – при смятане на средния разход от непълни зареждания максималната възможна грешка е обема на един резервоар за изминатите досега километри. Ако например въведените частични зареждания са за 10 000км и резервоарът е 50л, то грешката е пренебрежима.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така е, но 10 000км с частични зареждания са много, много път. Освен това аз трябва ясно да показвам на сайта, че допустимия разход е приблизителен и мога да показвам минимална и максимална стойност.

 

Да кажем зареждаш до горе в 50-литровия си резервоар, след 200км зареждаш за 20лв още 8л. Знам, че минимално за тези 200км си изгорил 8л, максимално 50л (колкото ти е обема на резеровоара), така че разхода е в границата между 4л/100км и 25л/100км. След още 200км ако заредиш за 50лв още 20л, ще знам, че за 400км минимално си изгорил 28л, максимално 70л. Или разхода е между 4.5/100 и 17.5/100. С времето тези две граници ще се приближават, но на мен ми се струва неправилно да показвам средна тяхна стойност. Защото мога да покажа нещо много високо или много ниско, което да накара потребителя да смята, че системата го лъже.

 

След време ако има достатъчно много хора, които го искат и които ги устройва да показвам някакви граници и осреднена стойност, може да се направи.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да си призная, това с границите и тяхната средна стойност не ми допада.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ясно – щом хората не искат, не го прави. Аз не виждам какъв е проблемът с приближаването на тия две граници, но ОК – аз и без това моя разход си го въвеждам и смятам в моя си програмка. Просто никога не зареждам до горе. Но масово хората зареждат догоре – така че няма проблем ;)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now